DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
09. februārī, 2017
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Valsts prezidents: mūsu kopīgajās interesēs ir droša, spēcīga un vienota Eiropa

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
“Nepieciešama steidzama un kopīga rīcība, lai saliedētu Eiropas Savienību un nostiprinātu Eiropas projekta nozīmi iedzīvotāju acīs,” to šodien pēc tikšanās ar Vācijas prezidentu Joahimu Gauku, Lietuvas prezidenti Daļu Grībauskaiti un Igaunijas prezidenti Kersti Kaljulaidu sacīja Latvijas Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Valsts prezidents norādīja, ka tas panākams, īstenojot reformas, kas ļautu atgūt konkurētspēju, radītu jaunas darbavietas un atjaunotu izaugsmi. "Esam vienisprātis, ka mūsu kopīgajās interesēs ir droša, spēcīga un vienota Eiropa," sacīja Raimonds Vējonis.

Vienlaikus būtiska ir Eiropas drošības politika, kurā neaizstājama loma ir NATO. Valsts prezidents norādīja, ka šobrīd nepieciešams strādāt pie NATO Varšavas samita lēmumu īstenošanas, kā arī NATO dialoga veidošanas ar Krieviju, kas vērsts uz caurskatāmības un paredzamības veicināšanu.

Valstu prezidenti ir vienisprātis, ka nepieciešams veicināt aktīvāku koordināciju starp ES un NATO jautājumos par hibrīdo apdraudējumu, kiberdrošību, stratēģisko komunikāciju un atbalstu Austrumu partneriem. Tāpat būtiski stiprināt noturību pret hibrīdo apdraudējumu nacionālā līmenī, kā arī attīstīt pieeju cīņai ar to ES un NATO līmenī, pauda Raimonds Vējonis.  

Valsts prezidents pateicās par nozīmīgo Vācijas atbalstu Baltijas reģiona drošības stiprināšanā – janvāra beigās Vācija uzsāka karavīru sūtīšanu uz Lietuvu NATO kaujas grupas nodrošināšanai.

Tikšanās laikā pārrunāta arī attiecību veidošana ar jauno ASV administrāciju, vienojoties, ka transatlantiskā saite joprojām ir Eiropas drošības un aizsardzības stūrakmens. "Mūsu visu interesēs ir, lai ASV saglabātu politisko, ekonomisko un militāro iesaisti Eiropā, kā arī turpinātu pildīt līdera lomu globālo izaicinājumu pārvarēšanā," sacīja Raimonds Vējonis.

Valsts prezidents izteica gandarījumu par Baltijas valstu vienoto un koordinēto pieeju, lai veicinātu gan drošību reģionā, gan stratēģiski svarīgu enerģētikas un transporta infrastruktūras īstenošanu. To apliecina premjeru nesen parakstītais Starpvaldību līgums par "Rail Baltica" dzelzceļa savienojuma izveidi, uzsvēra Raimonds Vējonis.

Viņš sacīja, ka šo tikšanos īpašu padara Vācijas prezidenta Joahima Gauka dalība, kurš savu prezidentūru uzsāka ar Vācijas valsts vizīti Baltijas valstīs. "Vācija ir viens no lielākajiem Baltijas valstu sadarbības partneriem ekonomikā. Pateicamies par Vācijas atbalstu Baltijas valstīs mediju, stratēģiskās komunikācijas, pilsoniskās sabiedrības stiprināšanas, kā arī izglītības un jaunatnes jomās," sacīja Raimonds Vējonis.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI