DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
06. februārī, 2017
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

M. Kučinskis: ES valstīm jābūt vienotām gan attiecībā uz Lielbritāniju, gan ASV

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Eiropas Savienības (ES) valstīm jābūt vienotām gan sarunās par Lielbritānijas izstāšanos no ES jeb Brexit, gan arī attiecībās ar ASV, piedaloties Eiropadomes neformālajā samitā Maltā piektdien, 3. februārī, norādīja Ministru prezidents Māris Kučinskis.

Viens no jautājumiem, par ko samitā diskutēja ES valstu un valdību līderi, bija ES nākotne pēc Lielbritānijas izstāšanās no tās, kā arī turpmākās attiecības ar ASV.

"Nenoliedzami, ka mēs šobrīd ļoti uzmanīgi vērojam tos procesus, kas norisinās ASV pēc Donalda Trampa kļūšanas par šīs valsts prezidentu. Ir skaidrs, ka mums ir jāmeklē kopējās saskarsmes punkti, jomas, kurās sadarbība ir gan ES, gan ASV interesēs," sacīja M. Kučinskis.

Latvijas interesēs ir sadarbība ar ASV drošības jomā NATO ietvaros. Vienlaikus ir skaidrs, ka Eiropas valstīm jāpilda savas saistības pret NATO. Latvija ir apņēmusies atvēlēt aizsardzībai 2% no IKP, sākot ar 2018. gadu.

Ministru prezidents pauda gandarījumu, ka Lielbritānijas vēlētāju lēmums par šīs valsts izstāšanos no ES, pārējās ES valstis ir nevis sašķēlis, bet gan vienojis, un šobrīd nav runas par to, ka kāda valsts vai valstu grupa varētu atsevišķi risināt sarunas par turpmāko sadarbību ar Lielbritāniju. Vienlaikus Latvija turpina uzstāt uz to savu pilsoņu tiesību ievērošanu, kuri šobrīd dzīvo un strādā Lielbritānijā.

Latvija atbalsta viedokli, ka ES jāatgūst konkurētspēja, vairojot iedzīvotāju labklājību – tas ļautu mazināt ES vērojamo populisma vilni un retoriku par globalizācijas ieguvējiem un zaudētājiem.

Paredzēts, ka samitā Romā, kas notiks 25. martā, par ES nākotni diskusijas turpināsies.

Andrejs Vaivars
Ministru prezidenta preses sekretārs

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI