DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
31. janvārī, 2017
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Baltijas valstu premjeri Tallinā tiekas ar Eiropadomes prezidentu

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Ministru prezidents Māris Kučinskis, kā arī Igaunijas premjerministrs Jiri Ratass un Lietuvas premjerministrs Sauļus Skvernelis otrdien, 31. janvārī, Tallinā tikās ar Eiropadomes prezidentu Donaldu Tusku.

Baltijas valstu premjerministri ar Eiropadomes prezidentu apsprieda jautājumus, kas saistīti ar šogad gaidāmajiem Maltas un Romas samitiem, globālo situāciju, kā arī situāciju Eiropā pēc Apvienotās Karalistes vēlētāju lēmuma izstāties no ES jeb Brexit, sadarbību ar Austrumu partnerības valstīm, un citām aktualitātēm.

Latvija uzskata, ka Romas samitā šā gada martā nepieciešams pieņemt īsu un skaidru deklarāciju, kas sūta trīs vēstījumus – iedzīvotāju bažas par fizisko un sociālekonomisko drošību ir sadzirdētas, Eiropas Savienības valstīm ir vienota rīcības platforma, kā arī jādod spēcīgs signāls uz āru, ka ES ir kopā un turpinās attīstīt Eiropas projektu. Nākotnē jāattīsta tās jomas, kas nodrošina ekonomisko izaugsmi un veicina konverģenci starp dalībvalstīm, kā arī stiprina ES iekšējo un ārējo drošību.

Savukārt jau februāra sākumā plānotajā samitā Maltā paredzēts runāt par vairākiem jautājumiem, tostarp problemātiku, kas saistīta ar migrāciju. "Iepriekš esmu uzsvēris, ka jāstrādā pie migrācijas plūsmu apturēšanas un te būtiska sadarbība ar izcelsmes un tranzīta valstīm. Esmu gandarīts, ka Maltā pievērsīsimies tieši šim aspektam, lemjot par pasākumu kopumu, lai mazinātu migrācijas plūsmu tā saucamajā Centrālajā Vidusjūras ceļā" norāda M. Kučinskis.

Puses bija vienisprātis, ka NATO joprojām paliek mūsu drošības stūrakmens. Pāragri spriest kā jaunā ASV administrācija ietekmēs NATO. Ir pamats domāt, ka NATO paliks centrālā vieta ASV Eiropas politikā. Vienlaikus jāturpina darbs pie dalībvalstu spēju stiprināšanas, skatoties, kuras spējas trūkst iepretī ASV un Lielbritānijai. "Tāpat Eiropai joprojām būtiski stiprināt savas spējas stratēģiskās komunikācijas jomā", uzsver M. Kučinskis.

Sarunas laikā norādīts, ka svarīgi ir saglabāt Austrumu partnerību kā ES ārpolitikas prioritāti.  Jākoncentrējas uz nākamā samita, kas notiks šī gada rudenī saturisku sagatavošanu. Nepieciešams veicināt, lai AP partnervalstis attīstītu savstarpēju sadarbību, piemēram, uzlabojot ekonomiskos un tirdzniecības sakarus. Savukārt Ukrainas un ES attiecību kontekstā ir būtiski pabeigt Asociācijas līguma ratifikāciju. Baltijas valstu premjerministru un D. Tuska tikšanās notika Igaunijā notiekošās Baltijas Ministru padomes ietvaros.

Andrejs Vaivars
Ministru prezidenta preses sekretārs

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI