DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
24. janvārī, 2017
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

Zanda Kalniņa-Lukaševica ar Kanādas parlamentāriešiem pārrunā sadarbību drošības politikā un ekonomikā

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
23. janvārī Ārlietu ministrijas parlamentārā sekretāre Zanda Kalniņa-Lukaševica tikās ar Kanādas parlamenta Ārlietu un starptautiskās attīstības komisijas deputātu delegāciju komisijas priekšsēdētāja Robēra D. No (Robert D. Nault) vadībā.

Z. Kalniņa-Lukaševica atzinīgi novērtēja Latvijas un Kanādas politisko dialogu, kas pagājušajā gadā ievērojami aktivizējās. Parlamentārā sekretāre atzīmēja, ka "Kanādas lēmums par NATO vadošās valsts pienākumu uzņemšanos vadīt daudznacionālo bataljonu Latvijā ir spēcīgs signāls stiprināt NATO atturēšanas politiku un kolektīvo aizsardzību un vienlaikus arī celt Latvijas drošības un aizsardzības spējas. 2017. gadā abu valstu attiecībās nozīmīgākais notikums būs kaujas grupas izvietošana Latvijā. To svarīgi akcentēt, uzturot arī augsta līmeņa politisko dialogu."

Parlamentārā sekretāre aicināja Kanādas parlamentāriešus veicināt ciešākus sadarbības kontaktus ekonomikas, enerģētikas un transporta jomās. Tikšanās laikā tika atzīts, ka Latvijas un Kanādas līdzšinējā veiksmīgā sadarbība transporta jomā, tostarp Latvijas uzņēmuma AirBaltic un Kanādas uzņēmuma Bombardier tiešu sadarbības kontaktu izveidošanā, sniedz labas iespējas tās paplašināšanai, kā arī Latvijas tranzīta un loģistikas infrastruktūras pieejamības nodrošināšanai Kanādas uzņēmumiem.

Abpusēji pozitīvi tika novērtēta ES–Kanādas attiecību dinamika. Parlamentārā sekretāre norādīja: "Pagājušā gada oktobrī panāktā vienošanās par ES–Kanādas Visaptverošā ekonomikas un tirdzniecības nolīguma (CETA) un ES–Kanādas Stratēģiskās partnerības nolīguma parakstīšanu pavērs jaunas iespējas Latvijas un Kanādas tirdzniecības saišu attīstībā. Mēs aicinām Kanādas uzņēmējus iepazīt Latviju un investēt abpusēji nozīmīgos un izdevīgos biznesa projektos."

Sarunā arī tika atzīmēts, ka arī sadarbībai izglītības jomā ir potenciāls, un tās attīstīšanai pastāv abpusēja ieinteresētība. Sarunas gaitā izskanēja apņēmība sekmēt biežākas studentu apmaiņas un sadarbību jauniešu vidū. Tāpat tikšanās laikā tika diskutēts par sadarbību stratēģiskās komunikācijas jomā, situāciju Ukrainā, Baltijas reģiona enerģētikas neatkarības stiprināšanu, ES īstenoto sankciju politiku un attiecībām ar Krieviju.

Uzziņai

Kanādas parlamenta Ārlietu un starptautiskās attīstības komisijas deputātu delegācija apmeklē Latviju plašākas reģionālas vizītes ietvaros. Parlamentārieši pirms ierašanās Latvijā apmeklēja Ukrainu un Kazahstānu un tālāk dosies uz Poliju.

Vizītē Latvijā ieradušies Kanādas parlamenta apakšpalātas Ārlietu un Starptautiskās attīstības komisijas pārstāvji – priekšsēdētāja vietnieks Dīns Elisons (Dean Allison) un deputāti Pīters Fragiskats (Peter Fragiskatos), Marks Millers (Marc Miller), Radžs Saini (Raj Saini), Pīters Kents (Peter Kent) un Veins Steckis (Wayne Stetski). Delegāciju pavada Kanādas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Latvijā Alēns Osērs (Alain Hausser).

Komunikācijas grupa

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI