DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
23. janvārī, 2017
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

26. janvārī Tautas frontes muzejā notiks sarīkojums „Ceļā uz vārda brīvību: laikraksta “Padomju Jaunatnes” pārtapšana”

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Latvijas Nacionālā vēstures muzeja nodaļa Tautas frontes muzejs (Vecpilsētas ielā 13/15, Rīgā) turpina aizsākto sarunu ciklu „Trešā atmoda. 1987. gads. Kā tas sākās?”. Ieeja muzejā un uz tā pasākumiem – bez maksas.

26. janvārī plkst. 16.00 Tautas frontes muzejs ielūdz uz tikšanos ar laikraksta "Padomju Jaunatne" (vēlāk – "Latvijas Jaunatne") galveno redaktoru Andreju Cīruli.

1986. gada 15.–20. septembrī Jūrmalā notika PSRS un ASV sabiedrības pārstāvju kopīgā "Čatokvas konference".  Tā bija pirmā šāda veida norise Padomju Savienības teritorijā kopš Aukstā kara sākuma 20. gs. 40. gados.

Lai arī tolaik gaisā jau bija jūtamas Trešās atmodas vēsmas, Amerikas Savienoto Valstu vēstnieka PSRS Džeka Metloka atklāto paziņojumu, ka ASV joprojām uztur spēkā Latvijas okupācijas neatzīšanas politiku, padomju presē cenzēja. Tomēr 1987. gada vasarā klaja laistajā izdevumā "Jūrmalas dialogi"  Metloka runa tika publicēta pilnībā.

Atbildīgo par grāmatas izdošanu un tās faktisko iniciatoru Andreju Cīruli pēc tam no amata Latvijas Komunistiskās partijas Centrālajā Komitejā pārcēla zemāka ranga darbā – par Komunistiskās jaunatnes savienības Centrālās Komitejas laikraksta "Padomju Jaunatne" galveno redaktoru.

Avīze "Padomju Jaunatne" īsā laikā pārvērtās un kļuva par vienu no svarīgākajiem Latvijas un latviešu nacionālo ideju nesējiem un izplatītājiem. Kā un kāpēc tā notika? Ko cilvēki varēja lasīt Trešās atmodas populārākajā laikrakstā un kas notika tā aizkulisēs, pirmo reizi LTF muzejā stāstīs Andrejs Cīrulis. Stāsts par "Padomju Jaunatni" 1987. gadā ir arī stāsts par vārda brīvības izcīņu cenzūras un Komunistiskās partijas joprojām kontrolētajos preses uzdevumos.

Ikviens interesents, arī mediju pārstāvji, laipni aicināti!


Liene Andrejsone, LNVM Tautas frontes muzejavadītājas p. i.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI