DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
20. janvārī, 2017
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

VID Finanšu policijas pārvalde sadarbībā ar Lietuvas kolēģiem pārtrauc divu noziedzīgu grupējumu darbību

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Valsts ieņēmumu dienesta (turpmāk – VID) Finanšu policijas pārvalde apturējusi divas organizētas personu grupas, kuras laikā no 2015.gada 1.janvāra līdz 2016.gada 30.novembrim nodarīja ievērojamus zaudējumus valsts budžetam, īstenojot pievienotās vērtības nodokļa (PVN) krāpniecības shēmas. Izmeklēšanas ietvaros veiktas 46 kratīšanas – Lielvārdē, Valmierā, Rīgā un tās rajonā. Aizturētas sešas personas, viena no kurām pašlaik atrodas apcietinājumā.

Veicot izmeklēšanas un operatīvās darbības, tika noskaidrots, ka viena organizētā personu grupa nodarbojās ar sadzīves tehnikas ievešanu no Polijas un izvairījās no PVN nomaksas lielos apmēros, izmantojot vairākus fiktīvus uzņēmumus.

 Savukārt otra grupējuma dalībnieki, izmantojot vairākus savstarpēji saistītus Lietuvas uzņēmumus, nodarbojās ar elektrotehnikas ievešanu no Polijas un pārdošanu vairākiem  savstarpēji saistītiem Latvijas uzņēmumiem. Darījumu rezultātā tika samazināta preces vērtība. Veidojās "karuseļu shēma", preces tika pārdotas atpakaļ uz Lietuvu, tādejādi izvairoties no PVN nomaksas lielos apmēros. Shēmas klienti savos PVN pārskatos iekļāva faktiski nenotikušus darījumus ar fiktīviem uzņēmumiem; rezultātā tika samazināts uzņēmumu valsts budžetā maksājamo nodokļu apmērs un iegūtas tiesības veikt PVN priekšnodokļa atmaksu.

Kriminālprocesu izmeklēšanas gaitā atklāts, ka kopumā fiktīvo darījumu shēmās tika iesaistīti aptuveni astoņi reāli strādājoši uzņēmumi un 40 – ar fiktīva uzņēmuma pazīmēm. Izmeklēšanā iegūtā informācija norāda, ka shēmā iesaistīto personu interese par Lietuvas tirgu aktualizējusies līdz ar reversā PVN ieviešanu mobilajiem telefoniem Latvijā. Kopējais valsts budžetam radīto zaudējumu apmērs tiks precizēts kriminālprocesu izmeklēšanas laikā.

2016.gada decembrī VID Finanšu policijas pārvaldē ir uzsākti divi kriminālprocesi pēc Krimināllikuma 218.panta trešajā daļā1 paredzētajām noziedzīgo nodarījumu pazīmēm.

Pirmstiesas izmeklēšanas ietvaros 2016.gada nogalē VID Finanšu policijas pārvaldes izmeklētāji veica 46 kratīšanas kriminālprocesos iesaistīto personu dzīvesvietās, birojos un automobiļos, kuru laikā tika iegūti nozīmīgi pierādījumi par veiktajām noziedzīgajām darbībām (dokumenti, datori, telefoni, kodu kalkulatori). Kriminālprocesu ietvaros tika izveidota sadarbība ar Lietuvas tiesībsargājošo iestāžu kolēģiem, kas grupējumu aizturēšanas dienā veica plašas procesuālas darbības Lietuvā2.

Grupējumu aizturēšanas laikā VID Finanšu policijas pārvaldes izmeklētāji saskārās ar pretdarbību no kriminālprocesos iesaistītajām personām, kuras mēģināja slēpt un iznīcināt lietiskos pierādījumus, taču mēģinājumi tika novērsti. Jāatzīmē arī, ka abi minētie grupējumi savā darbā izmantoja jaunākās informāciju tehnoloģijas, tādējādi apgrūtinot kriminālprocesiem svarīgu pierādījumu iegūšanu. Kriminālprocesu ietvaros tika aizturētas sešas personas, kas atzītas par aizdomās turētām, un vienai no tām tiesa kā drošības līdzekli piemēroja apcietinājumu.

Izmeklēšanas interesēs plašāka informācija šobrīd netiks sniegta.

VID Sabiedrisko attiecību daļa


1218.pants. Izvairīšanās no nodokļu un tiem pielīdzināto maksājumu nomaksas.
Par izvairīšanos no nodokļu vai tiem pielīdzināto maksājumu nomaksas vai par ienākumu, peļņas vai citu ar nodokli apliekamo objektu slēpšanu vai samazināšanu, ja ar to nodarīti zaudējumi valstij vai pašvaldībai lielā apmērā, ja tās izdarījusi organizēta grupa, — soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz desmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas un atņemot tiesības uz noteiktu vai visu veidu komercdarbību vai uz noteiktu nodarbošanos vai tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku no diviem līdz pieciem gadiem, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem.

2Kā plašsaziņas līdzekļos ziņoja Lietuvas Finanšu noziegumu izmeklēšanas dienests – Lietuvā mobilo telefonu, klēpjdatoru un citu elektronisko ierīču tirdzniecības kompānijas, kas produkciju pārdeva Lietuvā un Latvijā, tiek turētas aizdomās par pievienotās vērtības nodokļa (PVN) krāpniecības shēmām, kuras vadīja Latvijas pilsoņi un kurās Lietuvas valsts budžetam nodarīti 750 tūkstošu eiro zaudējumi. PVN krāpniecības shēma tika izmantota preču pārdošanai Lietuvā un Latvijā, un Lietuvas tirgū produkcija tika tirgota ar trīs lielu elektronikas vairumtirgotāju un mazumtirgotāju, kā arī interneta veikalu starpniecību.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI