DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
20. janvārī, 2017
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde
1
1

Pirmo reizi Latvijā radīta valsts pārvaldes vadītāju attīstības rokasgrāmata

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Ceturtdien, 19. janvārī, klajā nākusi rokasgrāmata valsts pārvaldes iestāžu vadītājiem, lai iedvesmotu profesionālai un personiskai izaugsmei ceļā uz efektīvas valsts pārvaldes un spēcīgas valsts veidošanu. "Efektīva vadītāja rokasgrāmata" tapusi pēc Valsts kancelejas iniciatīvas, dāvinot grāmatas ekseplāru visiem augstākā līmeņa valsts pārvaldes vadītājiem. Grāmata elektroniskā veidā pieejama ikvienam interesentam Ministru kabineta tīmekļa vietnē.

"Rokasgrāmata veidota, patiesi ticot, ka īstās pārmaiņas sākas katram pašam ar sevi," uzsver Valsts kancelejas direktora vietniece valsts pārvaldes un komunikācijas jautājumos Ieva Aile. "Tā nav grāmata, kuru tradicionāli paredzēts lasīt no vāka līdz vākam. Tas drīzāk ir praktisks ceļvedis jeb domu virzītājs tiem brīžiem, kad esam gatavi investēt savā profesionālajā attīstībā, tostarp, integrējot privātā sektora zināšanas un pieredzi arī valsts pārvaldes iestāžu efektīvā vadīšanā".

Rokasgrāmatas autores Anita Gaile un Marina Pavlova ir akadēmiskajā un profesionālajā vidē augsti vērtētas cilvēkresursu vadības ekspertes. "Ideja par šādas grāmatas tapšanu mūs ļoti uzrunāja tieši tādēļ, ka tā ir mūsu pašu tīrradnis," saka Anita Gaile. "Ir simtiem vadības prasmju grāmatu angļu valodā, bet šī ir par mūsu cilvēkiem un viņu stāstiem. Grāmata ir apliecinājums tam, ka mums pašiem ir tik daudz vērtīgu domu un atziņu, kurās dalīties. Tā rosina paskatīties tepat apkārt, mācīties vienam no otra, saprast un sadarboties."

Rokasgrāmata veidota uz 12 vadītāja-līdera svarīgāko kompetenču bāzes, piedāvājot gan praktiskus padomus un pašanalīzes soļus kompetenču pilnveidošanai, gan arī pieredzes un iedvesmas stāstus no dažādu jomu izcilām personībām. Grāmatas fokuss ir uz organizācijas vērtību apzināšanos, stratēģiskā redzējuma paplašināšanu, attiecību veidošanu, komandas vadīšanu, darbinieku motivēšanu un attīstīšanu, ētiskumu, orientāciju uz rezultātu un attīstību, spēju pieņemt lēmumus un uzņemties atbildību, pārmaiņu vadīšanu, līderības prasmju attīstīšanu, mentoringa un koučinga lomu vadītāja izaugsmē.

Par šo kompetenču lomu vadības mākslā ar savu personīgo pieredzi dalās Latvijas Folkloras biedrības valdes priekšsēdētājs Andris Kapusts, IT produktu vairumtirgotāja AS "ELKO Grupa" prezidents un dibinātājs Egons Mednis, sociālā uzņēmuma "Mammu" dibinātāji un īpašnieki Andris Rubīns un Finns Dobins (Fionn Dobin), Eiropas Komisijas ģenerālsekretāra vietniece Ilze Juhansone, basketbola treneris Ainars Bagatskis, Kalnciema kvartāla īpašnieks un attīstītājs Kārlis Dambergs, grāmatžurnāla "Benji Knewman"galvenā redaktore Agnese Kleina, vadītāju attīstības trenere Žanete Drone, VAS "Valsts nekustamie īpašumi" padomes priekšsēdētājs Mārtiņš Bičevskis, Nodibinājuma "Iespējamā misija" valdes priekšsēdētāja Ingrīda Blūma, Rīgas Stradiņa universitātes docents Ivars Neiders un "Valmiermuižas" alus saimnieks Aigars Ruņģis. 

FOTO no rokasgrāmatas atvēršanas svētkiem Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā: https://www.flickr.com/photos/valstskanceleja/albums/72157675607439494

 "Efektīva vadītāja rokasgrāmata" tapusi Augstākā līmeņa vadītāju attīstības programmas projektā. Programmas mērķis ir attīstīt vadītāju kompetences atbilstoši nākotnes vajadzībām, veicinot sadarbību, efektivitāti, inovācijas un izcilību, kas netiešā veidā pozitīvi ietekmēs arī uzņēmējdarbības vides sakārtošanu. Valsts kanceleja programmu īsteno no 2016. līdz 2022. gadam.

Augstākā līmeņa vadītāju attīstības programmā piedalās valsts sekretāri, valsts sekretāru vietnieki un iestāžu vadītāji, kuru darbs saistīts ar uzņēmējdarbības vides uzlabošanu un administratīvā sloga mazināšanu mazajiem un vidējiem uzņēmējiem.

INFOGRAFIKA: Augstākā līmeņa vadītāju attīstības programma

Valsts kanceleja Augstākā līmeņa vadītāju attīstības programmu īsteno kā Eiropas Sociālā fonda projektu - 85 % finansē Eiropas Savienība ar Eiropas Sociālā fonda starpniecību un 15 % - Latvijas valsts budžets.

Lita Juberte-Krūmiņa
Ministru kabineta preses sekretāre

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI