DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
18. janvārī, 2017
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide
1
1
1
1

VARAM parlamentārais sekretārs J.Eglīts: nepieciešams uzsākt darbu pie meliorācijas sistēmu sakārtošanas pilsētās

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Lai sakārtotu pašvaldībām tik aktuālos meliorācijas jautājumus, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) iesniegusi priekšlikumus Saeimā, kas paredz meliorācijas sistēmu pārvaldības jautājumus attiecināt ne tikai uz laukiem un mežiem, bet arī pilsētām un apdzīvotām vietām. VARAM aicina Zemkopības ministriju izveidot starpministriju darba grupu, kas sagatavotu nepieciešamos normatīvo aktu grozījumus.

"Plūdi apdzīvotajās vietās diemžēl ir regulāra parādība, tie rada finansiālus zaudējumus kā iedzīvotājiem, tā plūdu skartajām pašvaldībām un valstij kopumā. Tā ir situācija, kas jārisina, turklāt nekavējoties, pirms sākusies kārtējā palu sezona un pašvaldības atkal cīnīsies nevis ar cēloņiem, bet ar sekām. Ogre ir tā pilsēta, kas pirmā nāk prātā, iedomājoties par pavasara tuvošanos un applūdušām mājām, iedzīvotāju evakuāciju, lieki paralizētu atbildīgo dienestu darbu, cīnoties ar sekām ne cēloņiem. Apsveicama  ir Ogres novada domes priekšsēdētāja vietnieka Egila Helmaņa iniciatīva, izveidot darba grupu un operatīvi risināt šo jautājumu, valsts līmenī sakārtojot meliorācijas jomu, kas ir būtiska iedzīvotāju labklājībai un diemžēl ilgstoši ir palikusi bez uzmanības", informē VARAM parlamentārais sekretārs Jānis Eglīts.

Tā kā meliorācijas jautājums ilgstoši nav ticis aktualizēts, iespējama radusies situācija, kad jauno ciematu un privātmāju būvniecībā nav pievērsta pietiekama uzmanība esošo meliorācijas sistēmu saglabāšanai vai arī jaunu izbūvei, tāpēc Pierīgas un citu pašvaldību iedzīvotāji pavasaros un rudeņos nereti spiesti dzīvot applūdušās teritorijās. Lai sakārtotu šo jomu, nepieciešams veikt vairākus būtiskus grozījumus normatīvajos aktos.

Šobrīd projektus meliorācijas sistēmu izbūvei vai rekonstrukcijai iespējams īstenot tikai līdz apdzīvotas vietas vai pilsētas robežām. Lai sakārtotu un atjaunotu meliorācijas sistēmas Latvijā, neskatoties pēc to teritorijas piederības, pilsētu un apdzīvoto vietu pašvaldībām ir nepieciešams apzināt papildus iespējas piesaistīt finansējumu no dažādiem Eiropas Savienības (ES) finanšu instrumentiem.

Pēc VARAM ieskata nepieciešams mainīt situāciju, jo ES fondu plānošanas periodā no 2014. līdz 2020. gadam nav paredzēti līdzekļi meliorācijas pasākumiem apdzīvotās vietās, bet tikai lauksaimniecības vai meža zemēs. Līdz ar to šobrīd iespējams īstenot projektus meliorācijas sistēmu izbūvei vai rekonstrukcijai tikai līdz apdzīvotas vietas vai pilsētas robežām.

Turklāt, ES atklāto projektu konkursi, kas attiecas uz meliorācijas sistēmām, tiek piemēroti tikai tādām sistēmām, kas ir reģistrētas meliorācijas kadastra sistēmā, līdz ar to pašvaldībām nemaz nav iespējas piedalīties šādos projektu konkursos.

Ņemot vērā vairāku novada pašvaldību viedokli, VARAM rosina veikt izmaiņas arī Meliorācijas Kadastra noteikumos, lai pašvaldības varētu veikt ēku vai inženierbūves datu, inventarizāciju un reģistrēšanu meliorācijas kadastrā, ja to nav izdarījis īpašnieks.

Oskars Vizbulis
Ministra padomnieks
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI