18. janvārī, 2017
TĒMA: Ārlietas

Latvijas un Luksemburgas ārlietu ministri atzinīgi novērtē ciešo Baltijas un Beniluksa valstu sadarbību

17. janvārī Rīgā ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs uzņēma Luksemburgas ārlietu un Eiropas lietu ministru Žanu Aselbornu (Jean Asselborn), kas Latvijā bija ieradies oficiālā vizītē.

Vizītes laikā ārlietu ministri atzinīgi novērtēja teicamās Latvijas un Luksemburgas divpusējās attiecības, izcēla potenciālu ekonomisko attiecību padziļināšanai, kā arī turpmākai sadarbībai loģistikas, pētniecības, izglītības un kultūras jomās. "Latvija un Luksemburga ir mazas Eiropas valstis, tādēļ mums ir svarīgi strādāt kopā," uzsvēra Latvijas ārlietu ministrs.

Tikšanās laikā E. Rinkēvičs augstu novērtēja Luksemburgas ieguldījumu drošības stiprināšanā un NATO klātbūtnes nodrošināšanā Baltijas valstīs. Ministri plašāk pārrunāja aktuālos Eiropas un transatlantiskās dienas kārtības jautājumus saistībā ar debatēm par Eiropas Savienības nākotni, ES un Lielbritānijas attiecībām, migrāciju, kā arī pievēršoties pašreizējai situācijai Austrumu partnerības valstīs.

Ministri atzinīgi novērtēja Baltijas valstu un Beniluksa valstu sadarbību. E. Rinkēvičs sniedza ieskatu Baltijas valstu un Ziemeļvalstu sadarbības aktualitātēs un pauda ieinteresētību stiprināt to ciešāku dialogu ar Beniluksa valstīm.

Vizītes laikā Ž. Aselborns tikās ar Saeimas priekšsēdētāju Ināru Mūrnieci, Ministru prezidentu Māri Kučinski, kā arī Saeimas Ārlietu un Eiropas lietu komisiju priekšsēdētājiem, un uzstājās ar lekciju par Eiropu Rīgas Juridiskajā augstskolā. Tāpat ārlietu ministrs nolika ziedus pie Brīvības pieminekļa un apmeklēja Okupācijas muzeju.

Luksemburgas ārlietu ministra oficiālās vizītes laikā tika svinīgi atzīmēti 95 gadi, kopš Latvijas un Luksemburgas diplomātisko attiecību nodibināšanas, kā arī 25 gadi kopš to atjaunošanas. Ž. Aselborns ir visilgāk ārlietu ministra amatā strādājošais ministrs Eiropas Savienībā un jau iepriekš ir vairākkārt viesojies Latvijā.

Komunikācijas grupa