DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
09. decembrī, 2016
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

Baltijas valstu reģionālo gāzes tirgu plānots izveidot līdz 2020. gadam

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Baltijas Ministru Padomes premjerministru tikšanās laikā š.g. 9. decembrī Rīgā Latvijas, Lietuvas un Igaunijas premjerministri parakstīja deklarāciju par reģionālā gāzes tirgus izveidi ar mērķi līdz 2020. gadam izveidot vienotu un reģionālu Baltijas valstu gāzes tirgu.

Esošā ģeopolitiskā situācijā Eiropā radījusi nepieciešamību vienoties par jauniem un efektīviem risinājumiem ES enerģētiskās atkarības mazināšanai un drošības paaugstināšanai gan elektroenerģijas, gan gāzes sektoros. Savukārt, Baltijas valstīm ir svarīgi panākt savu enerģijas tirgu pilnīgu integrāciju Eiropas enerģijas tirgū, lai enerģijas patērētājiem būtu nepārtrauktas piegādes par vislabāko cenu.

"Baltijas reģionā joprojām ir vienas no augstākajām gāzes cenām Eiropas Savienībā, tāpēc Latvijas valsts un ikviena patērētāja interesēs, pirmkārt, ir atvērt Latvijas gāzes tirgu brīvai konkurencei, un otrkārt, izveidot efektīvi funkcionējošu reģionālo gāzes tirgu," uzsver Ministru prezidenta biedrs, ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens.

"Enerģētikas politika ir pārrobežu politika, tāpēc ir svarīgi kopīgiem spēkiem rast efektīvāko risinājumu brīvam un pārredzamam Baltijas valstu reģionālajam gāzes tirgum, nodrošinot labākos nosacījumus tirgus darbībai, piegāžu drošībai un attīstot kopīgus infrastruktūras projektus," turpina ministrs.

Parakstot šo deklarāciju, arī Baltijas valstu premjerministri atzinuši, ka reģionālais gāzes tirgus veicinās ekonomisko attīstību reģionā, sniedzot labumu visiem gāzes patērētājiem, nodrošinot konkurētspējīgu gāzes cenu un augstas kvalitātes pakalpojumus.

Baltijas valstis un Somija jau uzsākušas aktīvas sarunas par reģionālā gāzes tirgus izveidošanu, detalizēti analizējot katras valsts dabasgāzes tirgus principus un nosacījumus ar mērķi nākotnē panākt vienošanos par vienotiem un kopīgiem tirgus darbības nosacījumiem. Deklarācija uzliek atbildību reģionālai gāzes tirgus koordinācijas grupai, kurā no Latvijas puses piedalās Ekonomikas ministrija, Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija un gāzes pārvades sistēmas operators, turpināt darbu un aicināt arī Somiju pievienoties šai deklarācijai.

Reģionālais gāzes tirgus pilnībā varēs sākt darboties pēc Lietuvas - Polijas starpsavienojuma (plānots 2020. gadā) un Igaunijas - Somijas starpsavienojuma Balticconnector (plānots 2020. gadā) izbūves.

Kā zināms, pamatojoties uz 2014. gada 5. decembrī Baltijas valstu premjerministru izteikto ierosinājumu, izveidota Reģionālā gāzes tirgus koordinācijas grupa, lai izvērtētu reģionālā gāzes tirgus attīstības iespējas un vienotos par kopējiem nepieciešamajiem Baltijas valstu un Somijas gāzes tirgus izveides pasākumiem, vienlaikus ņemot vērā Eiropas Savienības tiesību normas. Reģionālajā koordinācijas grupā piedalās Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un Somijas ministriju, kā arī pārvades sistēmas operatoru un regulatoru pārstāvji. 2015. gadā minētās koordinācijas grupas prezidējošā valsts bija Lietuva, savukārt 2016. gadā tā ir Latvija, līdz ar to šogad gāzes tirgus koordinācijas grupas sanāksmes notika Latvijā un tās vadīja Ekonomikas ministrija.

Savukārt, 2015. gada 14. janvārī tika parakstīta Deklarāciju par Baltijas valstu enerģijas piegāžu drošību, kurā Baltijas valstis apņēmušās stiprināt reģionālo sadarbību enerģētikas jomā, kopīgi strādājot pie enerģijas resursu piegāžu avotu dažādošanas un līdz ar to enerģētiskās drošības paaugstināšanas reģionā.

Evita Urpena
Ekonomikas ministrijas
Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI