DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
28. oktobrī, 2016
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

Septembrī mazumtirdzniecības apgrozījums Latvijā mēreni pieaug

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem, 2016. gada septembrī mazumtirdzniecības apgrozījums Latvijā bija par 0,8% lielāks nekā pirms gada. Kopumā šā gada trīs ceturkšņos mazumtirdzniecības apjomi bija par 1,7% (neizlīdzināti dati, salīdzināmajās cenās) lielāki nekā atbilstošajā periodā pirms gada.

Septembrī nepārtikas preču tirdzniecība (veido gandrīz 60% no kopējā mazumtirdzniecības apjoma) nodrošināja lielāko ietekmi mazumtirdzniecības apgrozījuma pieaugumā. Septembrī nepārtikas preču mazumtirdzniecības apjomi bija par 2,9% lielāki nekā pirms gada.  Visstraujāk pieauga tirdzniecība stendos un tirgos. Iedzīvotāji arvien biežāk pirkumus veica internetā. Preču griezumā pieaugums bija vērojams arī sporta un kultūras preču un dažādu spēļu mazumtirdzniecībā. Pieauga arī apģērbu un apavu mazumtirdzniecības apjomi. Lielākais sarukums bija vērojams mājsaimniecību elektropreču mazumtirdzniecībā.

Pārtikas preču mazumtirdzniecības apgrozījuma apjomu svārstības ir minimālas. Septembrī pārtikas mazumtirdzniecības apgrozījuma apjomi saruka par 1,1%%, salīdzinot ar iepriekšējā gada attiecīgo periodu.

Degvielas mazumtirdzniecības apjomu izmaiņas ir ļoti nevienmērīgas – pēc degvielas apjomu pieaugumu iepriekšējos 5 mēnešos, septembrī gada griezumā bija vērojams degvielas apjomu kritums. Paredzams, ka, kāpjot naftas cenām, varētu turpināties degvielas tirdzniecības apjomu sarukums. 

Konjunktūras rādītāji mazumtirdzniecībā sarūk – uzņēmēji uzskata, ka uzņēmuma darbības aktivitāte pēdējos mēnešos un tuvākajā nākotnē saruks, savukārt patērētāju konfidences rādītājs ir praktiski nemainīgs kopš 2015. gada beigām, tomēr septembrī tas nedaudz uzlabojās.

Vita Skuja
Ekonomiskās attīstības un darba tirgus prognozēšanas nodaļas vecākā eksperte

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI