DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
19. oktobrī, 2016
Lasīšanai: 3 minūtes

Valsts kontroles revīzija par “Citadele” akciju pārdošanas procesu apstiprina Saeimas parlamentārās izmeklēšanas komisijas konstatēto

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

“No sirds Latvijai” pauž gandarījumu, ka Valsts kontroles revīzijā par “Citadele banka” valstij piederošo kapitāla daļu pārdošanu konstatētais saskan ar “No sirds Latvijai” deputāta Gunāra Kūtra vadītās parlamentārās izmeklēšanas komisijas par valstij piederošo 75% bankas “Citadele” akciju pārdošanas procesu secinājumiem.

"Valsts kontroles revīzijas ziņojuma rezultāti apliecina parlamentārās izmeklēšanas komisijas profesionalitāti un to, ka bija izdevies maksimāli izvairīties no pozīcijas partiju centieniem "torpedēt" komisijas darbu. Īpaši vēlos akcentēt divus būtiskākos parlamentārās izmeklēšanas komisijas un Valsts kontroles secinājumus. Pirmkārt, Ministru kabinets ir atbildīgs par bankas "Citadele" pārdošanas rezultātu, jo, faktiski, pieņēma lēmumus Privatizācijas aģentūras vietā pat tad, kad Privatizācijas aģentūra atteicās parakstīt, iespējams, neizdevīgu akciju pirkuma līgumu, un būtībā Privatizācijas aģentūra tika atbrīvota no atbildības par "Citadele banka" pārdošanu un šī darījuma sekām. Otrkārt, Ministru kabineta rīcība "Citadele banka" pārdošanā noveda, iespējams, arī pie zemākās cenas, respektīvi, pircēja piedāvātās cenas akceptēšanas, neraugoties uz bankas sasniegtajiem rezultātiem un prognozēto attīstību," uzsvēra G.Kūtris.

Vienlaikus G.Kūtris pauž cerību, ka ne parlamentārās izmeklēšanas komisijas, ne Valsts kontroles priekšlikumi neieguls valdības atvilktnēs: "Bankas "Citadele" gadījums bija viens no pirmajiem, bet, pieņemu, ne pēdējais, kad valstij jāiesaistās kādas finanšu iestādes vai uzņēmuma glābšanā. Līdz ar to iespējami ātri ir jāpilnveido tiesiskais regulējums valsts līdzdalības iegūšanai, tās izbeigšanai un lēmumu pieņemšanai, kas ir saistīti ar finanšu un tautsaimniecības stabilitātes nodrošināšanu un valsts budžeta līdzekļu ieguldīšanu uzņēmumos. Taču tikpat svarīgi ir pilnveidot normatīvos aktos, kas regulē ierobežotas informācijas apriti, kā arī parlamentāro izmeklēšanas komisiju piekļuvi komercinformācijai un valsts noslēpumam un kādas ir deputātu tiesības šo informāciju izmantot amata pienākumu pildīšanai."

Valdis Freidenfelds, "No sirds Latvijai" sabiedrisko attiecību konsultants

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI