DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
29. septembrī, 2016
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Ministru prezidents un zinātnieki diskutēs par Nacionālās inovācijas sistēmas pārvaldības modeli

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Piektdien, 30. septembrī Ministru prezidents un Latvijas Pētniecības un inovācijas stratēģiskās padomes (padome) dalībnieki turpinās iesākto diskusiju par Nacionālās inovācijas sistēmas pilnveidi, uzklausot Ekonomikas ministrijas piedāvāto Nacionālās inovācijas sistēmas pārvaldības modeli, ar mērķi panākt ekonomikas transformāciju caur atbalstu pētniecībai, inovācijai un attīstībai.

Ministru prezidenta biedrs, ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens, balstoties uz veikto analīzi par Latvijā spēkā esošo politikas plānošanas ietvaru pētniecības, attīstības un inovāciju jomā un tā sasaisti ar piedāvāto nacionālās inovācijas sistēmas pārvaldības un koordinācijas modeli, piedāvās nacionālās inovācijas sistēmas pārvaldības un koordinācijas modeli. Modelis izstrādāts, lai nodrošinātu sistemātisku un pastāvīgu ietvaru inovācijas sekmēšanai, un paredz visu ieinteresēto pušu kopdarbu, vienojoties par nacionālās inovācijas sistēmas un politikas ilgtermiņa vīziju un attīstību. Pārvaldības modelis paredz arī nākotnes scenāriju izstrādi pētniecības, inovācijas un tehnoloģiju attīstības jomā, lai tādējādi palīdzētu sasniegt augstāku tautsaimniecības produktivitāti un valsts pētniecības, attīstības un inovācijas mērķu efektīvāku sasniegšanu.

Papildus padomes dalībnieki pārrunās atvērtās piekļuves (Open Access) informācijas sistēmas izveides gaitu, iespējas to paplašināt vispārējai izmantošanai un līdz šim paveikto tā īstenošanā, tostarp arī iespējas rezervēt iekārtas un pasūtīt zinātniskos pakalpojumus caur atvērtās piekļuves sistēmu. Open Access ir Eiropas iniciatīva ar mērķi veicināt un atbalstīt bezmaksas pieeju elektroniskajiem resursiem izglītības un akadēmiskajā vidē. Open Access nodrošina sabiedrības finansētu pētniecības rezultātu brīvu pieejamību visiem sabiedrības locekļiem caur bezmaksas piekļuvi pilnteksta zinātniskai informācijai tiešsaistē, lai veicinātu zināšanu izplatību, līdz ar to palielinot zinātnisko atklājumu efektivitāti un ieguldīto investīciju atdevi.

Padomes dalībnieki uzklausīs arī Veselības ministrijas ziņojumu par veselības nozares pētniecības attīstības mērķiem un perspektīvām tādās medicīnas jomās kā biomedicīna, medicīnas tehnoloģijas, biofarmācija un biotehnoloģijas. Veselības nozares pētniecības attīstībai ir izšķiroši svarīga šādu prioritāšu īstenošana: inovatīvu tehnoloģiju izmantošana iedzīvotāju veselības un tās pieejamības uzlabošanā, starptautiska līmeņa pētniecības stiprināšana, inovatīvu preču un pakalpojumu radīšana un to eksportspējas palielināšana, kā arī pētniecības un inovāciju resursu koncentrēšana jomās ar vislielāko zināšanu potenciālu.

Latvijas Pētniecības un inovācijas stratēģiskā padome ir Ministru prezidenta vadīta koleģiāla un koordinējoša institūcija, kas izveidota ar mērķi nodrošināt saskaņotu starpinstitūciju sadarbību un īstenot sekmīgu pētniecības, tehnoloģiju attīstības un inovācijas politiku, kā arī Viedās specializācijas stratēģijas ieviešanu un uzraudzību.

Elīna Krūzkopa
Pārresoru koordinācijas centrs

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI