DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
27. septembrī, 2016
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

VARAM aicina pašvaldības īstenot vienlīdzīgu pieeju attiecībā uz bērniem, kuri apmeklē gan pašvaldības, gan privātos bērnudārzus

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) parlamentārais sekretārs Jānis Eglīts aicina pašvaldības veikt pārrēķinu par viena bērna patiesajām izmaksām pašvaldības bērnudārzā, tādējādi īstenojot vienlīdzīgu pieeju attiecībā uz visiem bērniem, kuri apmeklē gan pašvaldības, gan privātos bērnudārzus.

J.Eglīts uzsver: "Ņemot vērā īstenoto skolu un pirmsskolas izglītības iestāžu pedagogu darba samaksas reformu, 2015.gada beigās vai 2016.gada sākumā pašvaldību apstiprinātās viena bērna izmaksas pašvaldības bērnudārzā šobrīd neatspoguļo patieso izdevumu apmēru. VARAM aicina pašvaldības veikt pārrēķinu par viena bērna izmaksām pašvaldības bērnudārzā, ņemot vērā izmaiņas pedagogu atalgojumu sistēmā."

"Pašvaldībām ir jāmaksā vienāds naudas apmērs gan par bērnu, kurš apmeklē pašvaldības bērnudārzu, gan par bērnu, kuram netiek nodrošināta vieta pašvaldības bērnudārzā. Veicot pārrēķinu atbilstoši šībrīža situācijai, pašvaldības darbos apliecinās, ka visi bērni ir vienlīdzīgi, neatkarīgi no tā, vai viņiem ir vieta pašvaldības bērnudārzā, vai arī viņi apmeklē privāto bērnudārzu," piebilst J.Eglīts.

Atgādinām, ka valdība 2015.gada nogalē apstiprināja VARAM sagatavoto metodiku*, kādā pašvaldība atbilstoši tās noteiktajām vidējām izmaksām sedz viena bērna pirmsskolas izglītības programmas izmaksas privātai izglītības iestādei. Balstoties uz šo metodiku, pašvaldības aprēķina un sedz vecākiem izmaksas par privātā bērnudārza apmeklēšanu, ja viņu bērniem nav vietas pašvaldības bērnudārzā.

Vienlaikus jāatzīmē, ka VARAM turpina darbu pie šis metodikas pilnveidošanas. Plānots, ka nākotnē pašvaldībai būs jāveic atsevišķs aprēķins par bērniem no pusotra līdz četru gadu vecumam, kā arī par bērniem, kuri apgūts obligāto sagatavošanos pamatizglītības ieguvei. Šīs izmaiņas saistītas ar pašvaldību bērnudārzu viena bērna izmaksu atšķirībām bērniem vecumā no 1,5 līdz 4 gadiem, salīdzinot tās ar bērniem, kam tiek īstenota obligātā sagatavošana pamatizglītības ieguvei.

* Ministru kabineta 2015. gada 8. decembra noteikumi Nr. 709 "Noteikumi par izmaksu noteikšanas metodiku un kārtību, kādā pašvaldība atbilstoši tās noteiktajām vidējām izmaksām sedz pirmsskolas izglītības programmas izmaksas privātai izglītības iestādei""

Kristīne Kļaveniece
Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI