26. septembrī, 2016
TĒMA: Valsts pārvalde

Saeimas priekšsēdētāja Liepājā: Baltu vienības diena stiprina latviešu un lietuviešu kopības izjūtu

FOTO: Saeimas kanceleja

Baltu vienības diena mūsu kalendāros ir īpaša – tā vēstī par kopības izjūtu starp latviešiem un lietuviešiem, ko veido apziņa, ka esam pasaulē vienīgie, kas pārstāv baltu valodas. Šī diena arī apliecina mūsu tautu spēju vienoties cīņai pret svešām varām. To uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece sestdien, 24.septembrī, piedaloties Baltu vienības dienas svinībās, kas šogad norisinās Liepājā.

"Mūs – abas baltu tautas – saista tuvās valodas, kultūra un tradīcijas. Šeit, Liepājā, redzam dziļas lietuviskās pēdas. Liepājai ir pat sava Lietuvas kultūras biedrība un Lietuviešu iela. Mums – latviešiem – ir paveicies ar tādu kaimiņu kā Lietuva. Tā patiesi ir mūsu brāļu un māsu zeme," klātesošajiem sacīja I.Mūrniece.

Saeimas priekšsēdētāja akcentēja, ka abām tautām vissvarīgākā ir kopības un droša pleca izjūta: "Mūsdienu sarežģītā pasaule liek mums turēties cieši kopā. Mūsu vienībai jābūt mūsu apzinātai izvēlei. Mēs turpinām iet savu senču ceļu. Mērķis ir nemainīgs – brīvas lietuviešu un latviešu tautas, kas dzīvo līdzās, un stipra un plaukstoša Baltija."

Ikvienai paaudzei laiks uzliek savus pārbaudījumus, un mūsu senčiem tā bija cīņa pret svešām varām, atgādināja I.Mūrniece. "Mūs iedvesmo latviešu un lietuviešu kopīgās uzvaras – gan tālā XIII gadsimta Saules kauja, gan atmodas laikā kopīgi lolotais sapnis par neatkarību un lepnums par tās atgūšanu," uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja, vēlot visiem būt lepniem par savu skaisto baltu valodu, kā arī vienmēr turēties pie savām saknēm, tās kopt un attīstīt.

Baltu vienības dienas atklāšanas ceremonijā Liepājas promenādē uzrunu teica arī Lietuvas Seima priekšsēdētāja Loreta Graužiniene (Loreta Graužinienė). Saeimas priekšsēdētājai ar Lietuvas parlamenta priekšsēdētāju šodien paredzēta arī divpusējā tikšanās.

Par godu Baltu vienības dienai Lietuvas parlamenta priekšsēdētāja un Saeimas priekšsēdētāja šodien piedalās fotomākslinieka Andra Zēgnera izstādes "Saules akmens" atklāšanā koncertzālē "Lielais dzintars", kā arī apmeklē izstādes koncertzāles mākslas telpā "CIVITA NOVA". Tāpat abas spīkeres piedalās jauniešu erudīcijas konkursa "Draudzības kauss" laureātu apbalvošanas ceremonijā, kā arī apmeklē Liepājas Svētās Trīsvienības baznīcu, Liepājas muzeju, amatnieku tirdziņu un Lietuvas Brīvprātīgo Aizsardzības spēku bigbenda un Latvijas Nacionālo bruņoto spēku bigbenda koncertu.

Svinīgajos pasākumos piedalījās arī abu valstu parlamentu sadarbības grupas un deputāti.

Baltu vienības diena iedibināta, pieminot 1236.gada 22.septembrī notikušo Saules kauju, kurā zemgaļu un žemaišu spēki sakāva Zobenbrāļu ordeņa bruņiniekus.

Kopš 2000.gada Latvijas Saeima un Lietuvas Seims Saules kaujas dienu − 22.septembri – noteica par oficiālu un atzīmējamu atceres dienu.

Pagājušajā gadā Baltu vienības dienas svinības notika Lietuvas pilsētā Rokišķos, bet 2014.gadā to svinēja Rucavā, Latvijā.

Saeimas Preses dienests