DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
28. jūlijā, 2016
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Nozares pārstāvji un eksperti aicināti diskutēt par sabiedrisko mediju pārvaldību

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
3.augustā no plkst. 9:00 līdz 15:00 Saeimas Sarkanajā zālē notiks ekspertu seminārs un publiskā diskusija par sabiedrisko mediju pārvaldību „Vācijas sabiedrisko raidorganizāciju pārvaldības pieredze Latvijas reformas priekšlikumu gaismā. Latvijas reformas atsevišķi aspekti.“ Seminārā augsta līmeņa eksperti no Vācijas izvērtēs Latvijas sabiedrisko mediju pārvaldības reformas priekšlikumu, balstoties Vācijas sabiedrisko mediju attīstības pieredzē. Eksperti no Latvijas izvērtēs specifiskus tiesiskus un mediju atbildīguma problēmjautājumus.

Seminārs turpina vairākus gadus ilgušās sabiedriski politiskās diskusijas par sabiedrisko raidorganizāciju pārvaldību, kas noslēdzās ar Kultūras ministrijas (KM) ziņojumu Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijā 14.jūnijā. Priekšlikumi jauna likuma izstrādei par sabiedrisko mediju pārvaldību ir pieejami http://www.km.gov.lv/lv/jaunumi/?news_id=7946. Cilvēktiesību komisija ir aicinājusi ekspertus un plašāku sabiedrību sniegt savus ieteikumus sabiedrisko mediju pārvaldības reformai līdz 15.augustam. Priekšlikumus var iesniegt Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai un KM Mediju politikas nodaļai. KM iesniegtos ieteikumus izvērtēs un to analīzi prezentēs Cilvēktiesību komisijā Saeimas rudens sesijas sākumā. 

Pasākumu rīko Latvijas Republikas Saeima, Kultūras ministrija un Konrāda Adenauera fonds Rīgā.

Pasākuma interneta tiešraidi nodrošinās Saeima un portāls Delfi.lv.

Ar Vācijas pieredzi sabiedrisko mediju pārvaldībā un vērtējumu par prezentēto priekšlikumu dalīsies vācu tieslietu profesors un žurnālists Pēters Šivijs (Peter Schiwy). Profesors P. Šivijs ir strādājis kā žurnālists dažādos Vācijas preses izdevumos, radio un televīzijā. Viņš ir bijis sabiedriskās raidorganizācijas Ziemeļvācijas TV un radio (NDR) galvenais redaktors un administratīvais vadītājs. P. Šivijs ir arī Vācijas Administrācijas skolas goda profesors.

Diskusijā piedalīsies arī Hannoveres Mūzikas, teātra un mediju augstskolas komunikācijas un mediju zinātņu profesore Beāte Šneidere (Beate Schneider). Profesore B. Šneidere ir Žurnālistikas un komunikācijas pētniecības institūta dibinātāja Hannoverē, un viņai ir plaša akadēmiskā pieredze salīdzinošajā mediju sistēmu pētniecībā. Profesore B. Šneidere ir bijusi Vācijas Otrās federālās sabiedriskās televīzijas (ZDF) padomes locekle un raidorganizācijas "Deutsche Welle" administratīvās padomes locekle. Diskusijā profesore B. Šneidere ir aicināta iepazīstināt ar redakcionālās autonomijas un žurnālistu neatkarības institucionālo regulējumu Vācijā caur Latvijas priekšlikumu prizmu.

No Latvijas puses savu analīzi par KM izstrādātā priekšlikuma piedāvātajiem risinājumiem sabiedrisko mediju pārvaldībā sniegs zvērināts advokāts Edgars Pastars. E. Pastars ir ieguvis tiesību zinātņu maģistru un jurista kvalifikāciju Latvijas Universitātes Juridiskajā fakultātē, strādā zvērinātu advokātu birojā "COBALT" un guvis vairāk nekā 13 gadu pieredzi valsts pārvaldē. Viņš ir vairāku publikāciju un grāmatu konstitucionālajās un administratīvajās tiesībās autors un līdzautors, lektors administratīvajās tiesībās, juridiskais padomnieks Saeimai, Valsts prezidentam un Valsts kontrolierim, kā arī strādājis Satversmes tiesā.   

KM izstrādātajā priekšlikumā ietvertos sabiedrisko mediju atbildīgumu veicinošos un pašregulatīvos institūtus, kā arī ombuda konceptu vērtēs bijusī pētnieciskā žurnāliste, labas pārvaldības un pretkorupcijas eksperte Inese Voika. Viņa ir Hārvarda Universitātes Kenedija pārvaldības skolas absolvente ar maģistra grādu publiskajā administrācijā. Šobrīd I. Voika strādā kā Stokholmas Ekonomikas augstskolas Rīgā (Stockholm School of Economics in Riga) akadēmiskā padomniece un lektore.

Pēc ekspertu prezentācijām ir paredzēta publiska diskusija ar politiskajiem lēmumpieņēmējiem, pilsoniskās sabiedrības pārstāvjiem un mediju ekspertiem. Ar sabiedrisko mediju redzējumu dalīsies Latvijas Televīzijas valdes priekšsēdētājs Ivars Belte. Par jautājumiem, kas skar valsts kapitālsabiedrību pārvaldību, runās Pārresoru koordinācijas centra vadītāja vietnieks Vladislavs Vekteris. Savu ieskatu sabiedriskā pasūtījuma izstrādes problēmās sniegs komunikācijas zinātņu doktore Ieva Beitika, kuras šogad aizstāvētais promocijas darbs bija veltīts šiem jautājumiem.     

Detalizētu pasākuma programmu un informāciju par ekspertiem skatīt ŠEIT

Dace Vizule,
Kultūras ministrijas
Sabiedrisko attiecību speciāliste

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI