DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
16. jūnijā, 2016
Lasīšanai: 4 minūtes

“No sirds Latvijai” aicinās Valsts prezidentu neizsludināt grozījumus likumā “Par nodokļu piemērošanu brīvostās un speciālajās ekonomiskajās zonās”.

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Frakcijas “No sirds Latvijai” deputāti šodien, 16.jūnijā, balsoja PRET grozījumiem likumā “Par nodokļu piemērošanu brīvostās un speciālajās ekonomiskajās zonās”, jo uz trešo galīgo lasījumu tika iesniegti un atbalstīti priekšlikumi, kas būtībā maina esošo valsts atbalsta sistēmu un nosaka, ka pašvaldības to izdotajos saistošajos noteikumos būs tiesīgas samazināt piešķiramo nekustamā īpašuma nodokļa atlaidi. Tas var radīt pamatu prasībai pret Latvijas valsti no esošo investoru puses, kuru tiesības un intereses tiks skartas, un zaudējumi būs lielāki nekā ieguvumi. “No sirds Latvijai” aicinās Valsts prezidentu neizsludināt šos grozījumus.

"No sirds Latvijai" savā balsojuma motivācijā uzsvēra: "Kaut arī "No sirds Latvijai" atbalsta tehniskos grozījumus, kas būtu jāattiecina tikai uz Latgales speciālo ekonomisko zonu, tomēr mēs nevaram atbalstīt likumprojektu šādā redakcijā, jo zaudējumi būs lielāki nekā ieguvumi. Anotācijā norādīts, ka "Grozījumi paredz tehniska rakstura izmaiņas likumā, lai tajā noteiktā kārtība par nodokļu piemērošanu SEZ un brīvostās būtu attiecināma arī uz Latgales SEZ", taču pretēji tam, uz 3.lasījumu ir iesniegti un atbalstīti priekšlikumi, kas pašā būtībā maina esošo valsts atbalsta sistēmu un nosaka, ka pašvaldības tās izdotajos saistošajos noteikumos būs tiesīgas samazināt piešķiramo nekustamā īpašuma nodokļa atlaidi.

Mēs uzskatām, ka iespēja pašvaldībām noteikt dažādu nekustamā īpašuma nodokļa atlaidi, neveicinās brīvostās un speciālajās ekonomiskajās zonās esošo īpašumu racionālāku izmantošanu, jo samaksātais nekustamā īpašuma nodoklis tiks kompensēts no piešķiramās atlaides uzņēmuma ienākuma nodoklim, tādējādi nemainot kopējo, uzņēmējam piešķirtā, atbalsta apmēru. Turklāt nav noteikta skaidra kārtība, kā tiks piemērots jaunais regulējums, jo nav paredzēti nekādi pārejas noteikumi. Nav arī pieļaujama prakse, ka šādi, būtiski grozījumi likumā tiek iesniegti uz 3.lasījumu, tā liedzot nopietnas diskusijas par šo normu piemērošanu ar nozares profesionāļiem – tā ir bezatbildīga prakse.

Pret šiem priekšlikumiem ir iestājusies arī Ārvalstu investoru padome Latvijā, kas norāda, ka nepārdomāti likuma grozījumi var radīt pamatu prasībai pret Latvijas valsti no esošo investoru puses, kuru tiesības un intereses tiks skartas. Mēs uzskatām, ka nav pieļaujama prakse, ka šādi, būtiski grozījumi likumā tiek iesniegti uz 3.lasījumu, tā liedzot nopietnas diskusijas par šo normu piemērošanu ar nozares profesionāļiem – tā ir bezatbildīga prakse. Izskatās, ka šis būs kārtējais gadījums, kad Valsts prezidents būs spiests atgriezt Saeimā pārstrādei šos nepārdomātos un sasteigtos priekšlikumus."

Valdis Freidenfelds, "No sirds Latvijai" sabiedrisko attiecību konsultants

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI