27. maijā, 2016
TĒMA: Finanses

NTSP Budžeta un nodokļu politikas apakšpadome vienojās par vairākiem priekšlikumiem nodokļu politikas pilnveidei

Ceturtdien, 26. maijā, finanšu ministres Danas Reiznieces-Ozolas vadībā notika Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes (NTSP) Budžeta un nodokļu politikas apakšpadomes sēde. Tās laikā sadarbības partneri apsprieda vairākus jautājumus, kas saistīti ar nodokļu politikas pilnveidi.

Sēdes dalībnieki apsprieda iespēju ieviest iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojumu viena no koplīgumā ar arodbiedrību noteiktajām darbinieku sociālajām garantijām – ēdināšanas izdevumiem. Tika nolemts, ka no fiziskās personas ienākumiem, par kuriem darba devējs maksā algas nodokli, izslēgs darba devēja apmaksātos koplīgumā ar arodbiedrību noteiktos darbinieka ēdināšanas izdevumus, ja tie nepārsniegs 480 eiro gadā (vidēji 40 eiro mēnesī).

Finanšu ministrija (FM) sagatavos grozījumus likumā par iedzīvotāju ienākuma nodokli un virzīs tos izskatīšanai Ministru kabinetā (MK), paredzot, ka atvieglojumu var uzsākt piemērot jau ar 2017. gadu.

Tāpat, lai būtiski mazinātu ēnu ekonomikas īpatsvaru taksometru pakalpojumu sektorā, puses apsprieda divus tiešo nodokļu regulējums šai nozarei. Tika nolemts tālākajā darbā balstīties uz nosacīta "obligāta patentmaksas" modeļa uz taksometru priekšlikumu, kas varētu tikt ieviests ar 2017. gadu. Puses vienojās arī par to, ka FM, nozarei un atbildīgajām institūcijas steidzami jāuzsāk darbs pie normatīvo aktu projektu izstrādes, jāveic nepieciešamās konsultācijas ar Tieslietu ministriju u.c partneriem un, rodot kompromisu, jāsagatavo priekšlikumi normatīvo aktu projektu virzīšanai uz MK jau  kopā ar 2017. gada budžeta likumprojektu pavadošo likumprojektu paketi.

Lai mazinātu pievienotās vērtības nodokļa (PVN) izkrāpšanu un uzlabotu tā iekasēšanu, apakšpadome vienojās izvērtēt iespēju ieviest nozarēs ar augstu PVN krāpšanas īpatsvaru nodokļa apgrieztās maksāšanas kārtību jeb tā saucamo reverso PVN ar 2017. gadu. Valdības sociālo partneru eksperti līdz šā gada 9. jūnijam iesniegs FM sarakstu ar prioritārajām nozarēm, atbilstoši kurām PVN krāpšanas apkarošanas jomā būtu ieviešama apgrieztā maksāšanas kārtība.

NTSP Budžeta un nodokļu politikas apakšpadomes sēdē piedalījās valdības sociālie partneri – Latvijas darba devēju konfederācijas un Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības eksperti. Sēdē tāpat piedalījās Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras speciālisti.

Plānots, ka nākamajā apakšpadomes sēdē tiks izskatīti jautājumi, kas ir saistīti ar nodokļu pamatnostādņu 2017. – 2020. gadam tālākās izstrādes gaitu, valsts budžeta bāzes izdevumu pārskatīšanu, kā arī par prioritārajām reformām, kurām būtu nepieciešami budžeta papildus izdevumi.

Aleksis Jarockis
Komunikācijas departamenta direktors