DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
20. maijā, 2016
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Finanses

Diskutēs par potenciālajiem Latvijas eksporta tirgiem - ASV un Ķīnu

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Otrdien, 24. maijā, plkst. 10:00-12:00 Latvijas Bankā notiks ekspertu saruna "Gravitācijas centra maiņa pasaules tautsaimniecībā: iespējas Latvijas izaugsmei?".

Eiro zona joprojām mēģina atveseļoties pēc nesenās finanšu krīzes, turklāt jau tā zemās izaugsmes prognozes tiek vēl vairāk pazeminātas gan Eiropā, gan Latvijā. Šādos apstākļos vēl nozīmīgāk mūsu uzņēmējiem ir apgūt jaunus eksporta tirgus, turklāt tālāk par kaimiņvalstīm. ASV un Ķīna ir pasaules lielākās tautsaimniecības, un Latvijas Bankas mērķis, rīkojot ekspertu sarunu "Gravitācijas centra maiņa pasaules tautsaimniecībā: iespējas Latvijas izaugsmei", ir iedrošināt Latvijas uzņēmējus sākt darbu šajos perspektīvajos tirgos.

Sarunā tiks analizētas makroekonomikas norises abās lielākajās pasaules tautsaimniecībās, kā arī ar savu pieredzi un pārvarētajiem izaicinājumiem dalīsies Latvijas uzņēmēji, kam sadarbības saites ar šiem tirgiem kļūst arvien ciešākas.

Pasākumā ievadprezentāciju sniegs Latvijas Bankas Starptautisko attiecību un komunikācijas pārvaldes galvenā ekonomiste Ieva Skrīvere, un tālāku diskusiju vadīs Latvijas Bankas padomnieks Andris Strazds. Diskusijā piedalīsies un ar savu pieredzi dalīsies Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras Ārlietu daļas vadītājs Mārcis Dzelme, SIA "RCG Lighthouse" dibinātājs un līdzīpašnieks Raits Bebris un Latvijas lielākā piena produktu ražotāja AS "Rīgas piena kombināts" valdes priekšsēdētājs Normunds Staņēvičs.

Pasaulē galvenais tautsaimniecības gravitācijas centrs joprojām ir ASV, taču arvien lielāku lomu iegūst arī Ķīnas tautsaimniecība. Lai gan abas šīs valstis atrodas tālu no Latvijas, to tirgus lielums ir pietiekams arguments, lai arī par tām sāktu domāt kā par pastāvīgām eksporta partnervalstīm. Turklāt sakaru un transporta tehnoloģiju progress un izmaksu samazināšanās rada visus priekšnoteikumus, lai fiziskajam attālumam līdz šiem apjomīgajiem tirgiem būtu mazāka nozīme. Tomēr jāņem vērā, ka attālums var būt mērāms ne tikai kilometros, bet arī izpausties kultūras atšķirību veidā.

Pagaidām Latvijas ekonomiskās saites ar abām lielākajām pasaules tautsaimniecībām – ASV un īpaši Ķīnu – ir mazattīstītas. Lai iedrošinātu Latvijas eksportētājus apsvērt darbošanos šajos tirgos, Latvijas Banka rīko ekspertu sarunu "Gravitācijas centra maiņa pasaules tautsaimniecībā: iespējas Latvijas izaugsmei".

Aicinām žurnālistus līdz ar uzņēmējiem, ekonomistiem un politiķiem apmeklēt diskusiju. Pasākums notiks otrdien, 24. maijā, no plkst.10:00 līdz 12:00 Latvijas Bankas ēkā Rīgā, K. Valdemāra ielā 1B (šajā ēkā izvietotas Latvijas Bankas kases, un tā atrodas pretī centrālajai ēkai). Savu dalību ekspertu sarunās lūdzam pieteikt, sūtot e-pastu uz adresi janis.silakalns@bank.lv vai zvanot pa tālruni 67022594.

Latvijas Bankas preses dienests

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI