DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
28. aprīlī, 2016
Lasīšanai: 8 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Finanses

"Latvijas gada monēta 2015" – "Pasaku monēta I. Pieci kaķi"

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Tradicionālajā sabiedrības aptaujā par "Latvijas gada monētu 2015" atzīta "Pasaku monēta I. Pieci kaķi" (monētas lapa; video stāsts). Kopumā balsojumā piedalījās 12 645 cilvēki, un par monētu "Pasaku monēta I. Pieci kaķi" balsojusi trešā daļa aptaujas dalībnieku.

Šīs kolekcijas monētas grafisko dizainu veidojusi pazīstamā bērnu grāmatu ilustratore Anita Paegle, bet ģipša modeli – Jānis Strupulis. Māksliniece A. Paegle ir izcila bērnu grāmatu ilustratore, un apliecinājums viņas īpašajam talantam atspoguļojās arī vienā no pēdējām lata sudraba piemiņas monētām – Latvijas Bankas gādātā raudzību dāvana "Šūpuļa monēta" ar A. Paegles brīnumjauko miega vilcējas pelītes tēlu kļuva par "Latvijas gada monētu 2013".

Kolekcijas monēta "Pasaku monēta I. Pieci kaķi" kalta Lietuvas kaltuvē UAB Lietuvos monetų kalykla un ir pirmā kolekcijas monēta īpašā monētu sērijā, kas veltīta tautā iemīļotākajām un zīmīgākajām latviešu pasakām. 2016. gadā iznākusi jau otrā šīs sērijas monēta – "Pasaku monēta II. Eža kažociņš".

Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs svinīgā ceremonijā Rīgas vēstures un kuģniecības muzejā māksliniekus sveica ar tradicionālo balvu – Teodora Zaļkalna savulaik veidoto un 2008. gadā zeltā kalto "Latvijas monētu".

Monētas "Pasaku monēta I. Pieci kaķi" dizaina autore A. Paegle akcentēja, ka viņas darbi vienmēr nāk smagā darbā, bet monētas ir izņēmums un tā mākslas forma, kas padodas viegli. Strādājot pie monētas "Pasaku monēta I. Pieci kaķi", māksliniecei radušās daudzas idejas, kas noderēs darbā vēl daudzus gadus uz priekšu.

Monētas plastiskā veidojuma autora J. Strupuļa pateicības vārdi māksliniecei par sekmīgo sadarbību: ""Pasaku monēta I. Pieci kaķi" ir mans otrs kopīgais darbs pie monētām ar Anitu Paegli. Viņa ir no māksliniekiem, kas uzreiz ar līniju izsaka apjomu, ar viņu ir ļoti viegli strādāt. Monēta man ļoti patīk, tā ir arī personiska. Esmu no Piebalgas, un izvēlētajā monētas variantā ir Piebalgas sega – gluži ar tādu krāsu attīstību kā manas vecmātes segai no bērnības."

Pasākumā tika nosauktas arī vairākas īpašās nominācijas. Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) ekspertu komisijas balvu muzeja direktore Māra Lāce pasniedza monētai "Rīgas pilij 500", norādot, ka Ivara Drulles un Ilzes Lībietes veidotais darbs ar savu lakoniski precīzo vizuālo vēstījumu, formu askētiskumu un tīrību ir pārliecinošs veltījums Rīgas pils 500 gadu jubilejai, apliecinot šīs celtnes simbolisko spēku un nozīmi Latvijas un Rīgas vēsturē.

Sabiedrības "Tilde" valdes locekle Indra Sāmīte un valsts aģentūras "Kultūras informācijas sistēmu centrs" direktora vietniece Sandra Ozoliņa monētai "Rainis un Aspazija" (grafiskā dizaina autore Arta Ozola-Jaunarāja, plastiskais veidojums – Ligita Franckeviča) pasniedza Latvijas publisko bibliotēku balvu, uzsverot, ka mums ir vairākas vērtības, kas iet cauri laikiem. Starp šādām vērtībām, kas nekad nenoveco, ir dižgari Rainis un Aspazija.

Kolekcionārs Madis Gerbaševskis pasniedza tradicionālo "Kolekcionāru balvu 2015". Latvijas numismātu aptaujā par labāko atzīta monēta "Rīgas pilij 500".

"Latvijas gada monētas 2015" ceremonijā klātesošie pieminēja 2016. gada februārī mūžībā aizgājušo mākslinieku, Latvijas Bankas Monētu dizaina komisijas ilggadējo dalībnieku Ilmāru Blumbergu, kurš radījis septiņas atmiņā paliekošas kolekcijas monētas, no tām trīs – gada monētas laureātes. I. Rimšēvičs: "I. Blumbergs bija īpašs cilvēks. No mums ir aizgājusi viena fantastiska mākslas zvaigzne. Nezinu, vai jebkad spēsim viņam pateikties, ceru, ka to vēl izdarījām mākslinieka dzīves laikā."

Sabiedrības aptauja "Latvijas gada monēta" ir gada notikums Latvijas monētu mākslā, kas ir īpaša ar miniatūro izpildījumu, grafikas un tēlniecības žanra un kaltuves darba sakausējumu un izpausmes formu naudā, radot pieejamību plašam interesentu lokam un kļūstot par valsts vēstures liecinieci. Aptauja notika jau 12. reizi.

12 645 cilvēku izmantoja iespēju paust viedokli, kura no 2015. gadā izlaistajām kolekcijas monētām uzrunā ar māksliniecisko risinājumu, ir emocionāla, oriģināla un tematiski saistoša. Aptauja un svinīgā apbalvošana ir novērtējums mākslinieku veikumam un apliecinājums tam, kādas tēmas un mākslinieciskie risinājumi sabiedrību interesē visvairāk.

2015. gadā izlaistas sešas kolekcijas monētas, kas stāsta par Latvijas kultūru, vēsturi un cilvēkiem:

Visi monētu stāsti vienkopus apskatāmi šeit. Šie videomateriāli izmantojami televīziju un citu mediju vajadzībām bez ierobežojumiem.

"Latvijas gada monētas 2015" partneri ir LNMM, sabiedrība "Tilde" un Kultūras informācijas sistēmu centrs.

Aptauju informatīvi atbalsta Latvijas Mākslas akadēmija, Latvijas Universitāte, Liepājas Universitāte, Biznesa augstskola Turība, Banku augstskola, Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmija, Ventspils Augstskola, Rīgas Starptautiskā ekonomikas un biznesa administrācijas augstskola, Daugavpils Universitāte, Vidzemes Augstskola, VAS "Latvijas Pasts", grāmatu nams "Valters un Rapa", monētu tirgotāji SIA "TAVEX", SIA "IMIS", SIA "Silver Trust" ("Latviancoins.lv"), SIA "E-Lats", SIA "Money Express Credit", SIA "NEO" un SIA "Rīga Numis" ("Rīgas numismātikas salons").

Aptaujas rezultāti divu dienu laikā tiks publicēti Latvijas Bankas interneta vietnē www.bank.lv. Noslēguma pasākumā notika izloze starp balsošanas dalībniekiem; balvās – 30 kolekcijas monētu, kas izlaistas 2015. gadā. Laimētāju saraksts tiks publicēts www.bank.lv.

Par "Latvijas gada monētu 2014" tika atzīta monēta "Kurzemes baroks", kuras grafisko dizainu veidojis Laimonis Šēnbergs, bet ģipša modeli – Ligita Franckeviča.

Kopš 2004. gada, kad Latvijas Banka sāka rīkot šo sabiedrības aptauju, par gada monētu atzītas arī "Laika monēta", "Barons Minhauzens", "Ciparu monēta", "Laika monēta II", "Laimes monēta", "Ūdens monēta", "Dzintara monēta", "Miglā asaro logs", Riharda Zariņa "Sudraba pieclatnieks" un "Šūpuļa monēta".

Latvijas Banka kopš 1995. gada ir izlaidusi 98 lata jubilejas un piemiņas monētas un 13 eiro kolekcijas monētu. To veidošanā piedalījušies vairāk nekā 40 Latvijas mākslinieku.

Latvijas monētas ir augstu novērtētas pasaulē – saņemtas daudzas prestižas godalgas, turklāt "Latvijas monēta" 2010. gadā kļuva par Pasaules gada monētu. Nesen saņemts vēl viens augsts novērtējums: 2014. gadā izlaistā Baltijas ceļa 25 gadu jubilejai veltītā monēta atzīta par labāko pasaulē nominācijā "Labākais mūsdienu notikumu atspoguļojums".

Latvijas Bankas preses dienests

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI