28. aprīlī, 2016
TĒMA: Valsts pārvalde

Valsts prezidents: Latvijas simtgades svētku organizācija ir valdības kopēja atbildība

„Plānojot Latvijas simtgades pasākumus, mums jāpatur prātā, ka ne tikai jāsvin svētki, bet arī jārada paliekošas vērtības nākamajām paaudzēm, ar kurām lepoties,” teica Valsts prezidents Raimonds Vējonis šodien, 28.aprīlī, tiekoties ar kultūras ministri Daci Melbārdi. Viņš aicināja Latvijas valsts simtgades svinību organizatorus domāt par tādiem projektiem un pasākumiem, kuros būtu iespēja iesaistīties katram Latvijas iedzīvotājam un visām sabiedrības grupām dot savu ieguldījumu.

Valsts prezidents aicināja kultūras ministri izvērtēt lielāku valdības iesaisti Latvijas simtgades pasākumu plānošanā, lai nodrošinātu mērķtiecīgu un savstarpēji koordinētu svētku organizācijas plānošanu izpildvaras augstākajā līmenī. Amatpersonas vienojās par iespējamo risinājumu simtgades organizatoriskās struktūras uzlabošanai apspriešanu maijā plānotajā Simtgades padomes sēdē. Valsts prezidents simtgades organizēšanās aicināja veicināt reģionu, pašvaldību un Latvijas Pašvaldību savienības iesaisti, īpaši uzsverot informēšanas nozīmi. Kultūras ministre uzsvēra, ka līdz šim reģioni gatavojas ar lielu atbildību.

Kultūras ministre izklāstīja paveikto simtgades svētku plānošanā un organizācijā. Valsts prezidents pozitīvi novērtēja Latgales kongresa simtgades pasākumu plānu Latvijas simtgades programmas ietvaros. Raimonds Vējonis uzsvēra, ka Latgales kongresa simtgades pasākumos vajadzētu stiprināt vienotības un piederības kopīgajai Latvijas valstij sajūtu, vienlaikus lepojoties ar Latgales unikālo kultūrvēsturisko mantojumu, kas ir mūsu nācijas kopīgā bagātība. Latgales simtgades kongresa atceres pasākumos ir jāiezīmē arī nākotnes perspektīvas, domājot par Latgales reģiona izaugsmi.

Valsts prezidents informēja kultūras ministri par 20.aprīlī izveidoto Sabiedrības saliedētības politikas ekspertu grupu, kuras uzdevums ir veikt līdz šim īstenotās sabiedrības saliedētības politikas un tās rezultātu analīzi, kā arī sniegt priekšlikumus politikas pilnveidošanai Latvijā. Kultūras ministre informēja Valsts prezidentu par ministrijas darbu sabiedrības integrācijas jomā, vēršot uzmanību uz iespējām, ko šajā kontekstā sniedz simtgades svētki.

Valsts prezidenta kancelejas
Preses dienests