DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
12. februārī, 2016
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tieslietas

Viltotas rotaslietas, rokaspulksteņi, somas – Eiropa ik gadu zaudē 3,5 miljardus euro

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Viltotu rotaslietu, rokaspulksteņu, rokassomu un ceļojumu somu ražošana Eiropas Savienības dalībvalstu uzņēmējiem ik gadu rada 3,5 miljardus euro lielus zaudējumus.

Iekšējā tirgus saskaņošanas biroja (OHIM) divi jaunākie pētījumi atklāj, ka viltojumu dēļ rotaslietu un rokaspulksteņu pārdošanas apjoms ES dalībvalstu tirgū samazinās par 13,5 %, savukārt rokassomu un ceļojumu somu pārdošanas apjoma kritums ir 12,7 %.

Viltojumu radītie zaudējumi abos sektoros nozīmē 27 000 zaudētas darbavietas, jo legālo izstrādājumu ražotāji spēj nodarbināt mazāk darbinieku, nekā tas būtu iespējams tirgū bez viltojumiem.

Papildus šiem zaudējumiem kopējais budžeta ieņēmumu samazinājums viltojumu dēļ abos sektoros ES tiek lēsts ap 1,1 miljardu euro. Zaudējumu valstu budžeta ieņēmumos veido nenomaksātie nodokļi, piemēram, ienākuma nodoklis, sociālās iemaksas un PVN.

OHIM prezidents Antoniu Kampinušs (António Campinos) uzsver, ka rotaslietas, rokaspulksteņus, rokassomas un ceļojumu somas ES ražo galvenokārt mazie uzņēmumi, kuros nodarbināti mazāk par 10 cilvēkiem. Rotaslietu un rokaspulksteņu ražošanas sektorā vidēji tie ir pat tikai 3 darbinieki ražotnē. Šādi uzņēmumi īpaši izjūt viltošanas radīto ekonomisko efektu.

Pētījumā aprēķināts, ka Latvijā rotaslietu un rokaspulksteņu ražošanas sektorā viltojumu dēļ pārdošanas apjoms samazinās par 14,7 % (5 milj. euro). Salīdzinājumā ar citām Baltijas valstīm Igaunijā viltojumu radītie zaudējumi rotaslietu un rokaspulksteņu sektorā ir 12,9 % no pārdošanas apjoma (3 milj. euro), bet situācijā Lietuvā ir ļoti līdzīga Latvijas tirgum.

Savukārt rokassomu un ceļojumu somu ražošanas sektorā Latvijā pārdošanas apjomu samazinājums viltojumu dēļ ir 27,8 % (4 milj. euro). Salīdzinot relatīvos rādītājus, Latvijas situācija ir viena no sliktākajām ES

Vairāk nekā puse ES ražoto rokassomu un ceļojumu somu tiek izgatavotas Itālijā (2012. gadā sektora apjoms bija 6,5 miljardi euro). Itālija nodrošina 40 % eksporta un rada 35 % darbavietu ES šajā sektorā. Viltojumu dēļ Itālijas tirgū radīti 520 milj. euro lieli zaudējumi, kas ir 1/3 no zaudētā tirdzniecības apjoma ES. Itālija ir arī viena no lielākajām rotaslietu ražotājvalstīm ES (5 miljardi euro gadā). Viltotu izstrādājumu dēļ rotaslietu un rokaspulksteņu ražošanas sektorā Itālijā rodas apmēram 400 milj. euro lieli zaudējumi.

Somu dizainere, reģistrēta dizainparauga (Nr. D 15548) īpašniece Iveta Semjonova situāciju Latvijas tirgū uztver nopietni:

"Latvijas tirgū somu viltojumus diemžēl ieved ļoti daudz. Lielākoties viltotas tiek lielo zīmolu somas un preces, kas, kā jau pētījumā minēts, kompānijām rada miljoniem lielus zaudējumus. Viltojumi tiek pirkti, un tas vistiešākajā veidā rada viltotāju vēlmi tos ražot. Kāpēc tas tā notiek, manuprāt, ir visai skaidrs. Pircējam ir vēlēšanās iegūt un lietot preci, kas oriģinālā ir ļoti dārga un viņa materiālām iespējām neatbilstoša, bet viltojumu cenas mēdz būt stipri zemākas par oriģinālu cenām. Dārgas dizaineru somas un aksesuāri bieži vien tiek klasificētas kā luksusprece, kas pircējiem nozīmē zināmu statusu un labklājību. Pērkot viltojumus, pircējs, kurš nespēj atļauties oriģinālu, iegūst vismaz ārēji šķietamu statusa un labklājības līmeni. Taču viltotu preču pircējam jārēķinās, ka viltojums būs tikai un vienīgi viltojums, kas lielākoties nozīmē arī nekvalitatīvāku preci, un ir atbalsts nelikumīgai nodarbei.

Gadījumi, kad tiek viltotas Latvijas preces, ir ļoti maz. Pie mums vairāk sastopami pakaļdarinājumi, kas šķietami ir līdzīgi oriģinālai precei, bet tomēr nedaudz atšķiras. Te man jānorāda, ka pakaļdarinātāju preces, protams, arī ir uzreiz pamanāmas. Tiek izmantoti lētāki un nekvalitatīvāki materiāli, un preces izpildījums bieži vien ir nekvalitatīvāks. Pērkot pakaļdarinājumus, pircējs mēģina ietaupīt līdzekļus, bet zaudē uz preces kvalitātes rēķina.

Vēlme pirkt pakaļdarinājumus un viltojumus uzņēmumus ietekmē finansiāli, radot zaudējumus, kas tiešā mērā kavē ražošanas uzņēmumu attīstību."

Pētījumi par rotaslietām (gan juvelierizstrādājumiem, gan bižutēriju) un rokaspulksteņiem, kā arī rokassomām un ceļojumu somām ir ziņojumi OHIM veidotajā pētījumu sērijā, kurus veic Eiropas Intelektuālā īpašuma tiesību pārkāpumu novērošanas centrs par viltojumu ekonomisko ietekmi uz dažādiem rūpniecības sektoriem Eiropas Savienībā. Līdz šim publicēti ziņojumi par viltojumu ietekmi rotaļlietu, sporta preču, apģērbu un kosmētikas līdzekļu sektoros. Nākotnē paredzēts sagatavot pētījumus arī par citām preču grupām, kuru ražošanu un tirdzniecību jūtami ietekmē intelektuālā īpašuma tiesību pārkāpumi, piemēram, medikamenti, datori, automobiļu rezerves daļas, tabakas izstrādājumi un alkoholiskie dzērieni.

Pētījumi pieejami Iekšējā tirgus saskaņošanas biroja (OHIM) tīmekļvietnē:

 

Linda Zommere
Patentu valdes
Administratīvā departamenta
juriskonsulte

 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI