DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
11. februārī, 2016
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Finanses

ECOFIN apspriedīs jaunus priekšlikumus izvairīšanās no nodokļu samaksas novēršanai

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
No 11. līdz 12. februārim Finanšu ministrijas valsts sekretāre Baiba Bāne un valsts sekretāres vietniece fiskālās politikas jautājumos Līga Kļaviņa piedalīsies Eirogrupas un Eiropas Savienības (ES) Ekonomisko un finanšu jautājumu (ECOFIN) padomes sanāksmē Briselē.

Eirogrupas laikā plānots pārrunāt aktuālākos ekonomikas un finanšu jautājumus, tajā skaitā uzklausīt Eiropas Komisijas (EK) sagatavoto informāciju par ziemas ekonomiskajām prognozēm. ES ekonomikas izaugsme 2016. gadam tiek plānota 1,9% apmērā un 2017. gadam – 2,0% apmērā. Savukārt eirozonas ekonomikas izaugsme gan 2016., gan 2017. gadam ir samazināta par 0,1 procentpunktu – attiecīgi līdz 1,7% un 1,9%. Latvijas ekonomikai EK 2016. gadam prognozē 3,1% un 2017. gadam – 3,2% procentu izaugsmi.

Tāpat sanāksmes tematiskajā diskusijā par izaugsmi un nodarbinātību paredzēts pārrunāt publisko finanšu kvalitāti, kā arī apspriest EK izpētes rezultātus par eiro kā valūtas starptautisko nozīmi, kā arī Grieķijas un Portugāles aktuālo finanšu situāciju.

Savukārt ECOFIN laikā EK klātesošos iepazīstinās ar izvairīšanās no nodokļu nomaksas pakotnē piedāvātajiem jaunajiem priekšlikumiem, piemēram, priekšlikumu Padomes direktīvai, kas paredz noteikumus tādas izvairīšanās no nodokļiem prakses novēršanai, kas tieši ietekmē iekšējā tirgus darbību, jeb tā sauktajai ATAD direktīvai. Tas ietver situācijas, kurās nodokļu maksātājs rīkojas pretēji tiesību aktu faktiskajam mērķim, gūstot priekšrocības no atšķirībām nacionālajos tiesību aktu noteikumos, lai samazinātu maksājamo nodokļu apjomu. Direktīvas mērķis ir aptvert visus nodokļu maksātājus, kuri maksā uzņēmumu ienākuma nodokli ES dalībvalstī, tai skaitā trešo valstu uzņēmumu (šo valstu nodokļu rezidentu) pastāvīgās pārstāvniecības, kas atrodas ES.

Diskusijas paredzētas arī par otro priekšlikumu, kas ietver grozījumus Padomes direktīvā attiecībā uz obligātu automātisku informācijas apmaiņu nodokļu jomā, kas izstrādāts ar mērķi ieviest vienotu pieeju automātiskai informācijas apmaiņai starp nodokļu administrācijām starptautisku uzņēmumu grupu pārskatāmībai ES kontekstā. Atbilstoši priekšlikumam starptautiskajām uzņēmumu grupām, kuru kopējie grupas konsolidētie ieņēmumi ir 750 000 000 eiro vai vairāk, katru gadu un par katru jurisdikciju, kurā tās veic saimniecisko darbību, tiks noteikts pienākums sniegt konkrētu informāciju, tostarp par ieņēmumu summu, peļņu pirms ienākumu nodokļa nomaksāšanas, pamatkapitālu un citiem aspektiem. Minētā informācija ļaus nodokļu administrācijām reaģēt uz nevēlamu nodokļu praksi, veicot izmaiņas normatīvajos aktos vai atbilstīgus riska novērtējumus un nodokļu auditu.

ECOFIN turpinājumā paredzēta aktuālākās informācijas sniegšana par Banku savienības elementu ieviešanu, kā arī Padomes secinājumu apstiprināšana par EK rīcības plānu terorisma finansēšanas apkarošanai un ES budžeta vadlīnijām 2017. gadam. Sanāksmes laikā plānots apstiprināt arī Padomes rekomendāciju Eiropas Parlamentam par EK atslogošanu saistībā ar 2014. saimnieciskā gada budžeta izpildi. Tāpat klātesošie vienosies par kopīgo nostāju G20 finanšu ministru un centrālo banku vadītāju sanāksmei, kas notiks Šanhajā šā gada 26. un 27. februārī. 

Maija Straupmane
Komunikācijas departamenta direktora vietniece

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI