09. februārī, 2016
TĒMA: Drošība

Informācija iestādēm un uzņēmumiem par elektropretestības mērījumu pārbaudēm

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) ir saņēmis informāciju no vairākiem Jelgavas uzņēmumiem par to, ka ar elektrodrošības pakalpojumiem saistīta firma ir piedāvājusi veikt elektropretestības mērījumus, atsaucoties uz VUGD un uz “jaunu” Ministru Kabineta (MK) noteikumu prasībām.

Uzklausot līdz šim saņemto informāciju no uzņēmumiem, kam ir šāds pakalpojumu piedāvājums izteikts, sarunās minētas tādas frāzes kā "sadarbībā ar VUGD plānojam veikt reidus, lai pārbaudītu elektrodrošību uzņēmumā un, ja tiks konstatēta neatbilstība, tad var tikt piemērots sods"  vai ka "saistībā ar "jaunajiem" MK noteikumiem uzņēmumam jāveic obligātā elektrodrošības pārbaude, kas noteikta reizi 2 gados un sakarā ar lielo darbu apjomu VUGD ir mums uzticējis veikt šo darbu."

VUGD informē, ka nav uzticējis citiem uzņēmumiem dienesta vārdā pārbaudes par veiktiem elektropretestības mērījumiem. Vienlaikus informējam, ka atbilstoši MK noteikumiem Nr.82 "Ugunsdrošības noteikumi" elektroinstalācijas izolācijas pretestības mērījumus veic reizi sešos gados, sprādzienbīstamā vai ķīmiski agresīvā vidē – reizi gadā. Par VUGD plānotajām ugunsdrošības pārbaudēm pārbaudāmā objekta īpašnieks tiek iepriekš informēts. Šobrīd saskaņošanas procesā ir jaunā "Ugunsdrošības noteikumu" redakcija, kas noteiks mērījumu veikšanu reizi desmit gados.

Aicinām ikvienu iestādi vai uzņēmumu, saņemot šādu un līdzīgu pakalpojumu piedāvājumu, noskaidrot piedāvātā pakalpojuma nepieciešamības pamatojumu, tajā skaitā lūdzot norādīt, kurā normatīvajā aktā noteikta pārbaudes nepieciešamība un par to pārliecināties. Ja nav pārliecības, ka piedāvātā pārbaude ir patiešām nepieciešama, tad aicinām vērsties pie ugunsdrošības uzraudzības speciālistiem tuvākajā VUGD struktūrvienībā (Kontakti) vai rakstot uz oficiālo e-pastu vugd@vugd.gov.lv. Ja saskatiet iespējamas krāpnieciskas darbības, aicinām vērsties Valsts policijā.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta
Preses un sabiedrisko attiecību nodaļa