DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
09. februārī, 2016
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

Decembrī eksportā vērojams neliels kritums, taču 2015. gadā kopumā – pieaugums par 1,2 %

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Preču eksports Latvijā decembrī bija par 0,4% mazāks nekā pirms gada. Pozitīvi eksportu ietekmēja galvenokārt lauksaimniecības un pārtikas preču grupas eksporta pieaugums (lielākoties graudaugu produkti). Pieauga arī transportlīdzekļu, metālu un to izstrādājumu, kā arī koksnes un tās izstrādājumu eksports.

Tajā pašā laikā decembrī saruka mehānismu, ierīču un elektroiekārtu un vieglās rūpniecības preču eksports. Naftas cenu samazinājuma dēļ samazinājās arī minerālo produktu eksports.

Decembrī gada griezumā eksports uz trešajām valstīm (izņemot ES un NVS valstis) pieauga par 47%. Galvenokārt to veicināja straujš graudaugu eksporta pieaugums (uz Saūda Arābiju, Turciju un Indonēziju decembrī tika eksportēti 90% no kopējā graudaugu apjoma). Uz NVS valstīm šajā laika posmā eksports samazinājās par 14,2%. Tas skaidrojams ar pašreizējo ekonomisko stāvokli Krievijā, kā arī Krievijas noteiktajām importa sankcijām. Savukārt uz ES valstīm eksports saruka par 5,4 procentiem.

Preču imports decembrī gada griezumā samazinājās par 10,7%. Lielākoties to ietekmēja minerālo produktu, mehānismu, ierīču un elektroiekārtu, kā arī transportlīdzekļu importa samazinājumi. Savukārt pieauga lauksaimniecības un pārtikas preču, kā arī koksnes un tās izstrādājumu imports.

Kopumā 2015. gadā eksports bija par 1,2% lielāks nekā pirms gada. Apjomīgākais pieaugums bija vērojams mehānismu, ierīču un elektroiekārtu eksporta grupā. Uz lielāko Latvijas eksporta tirgu – ES valstīm - eksports šajā laikā pieauga par 1,9%, savukārt uz NVS valstīm – samazinājās par 19,8%. Uz pārējām valstīm eksports pieauga par 22,4%.

Preču imports 2015.gadā bija par 1,3% mazāks nekā 2014. gadā.

Sagaidāms, ka 2016. gadā eksports Latvijā augs mēreni un tā svārstības būs atbilstošas sezonalitātei.

Edmunds Gergelevičs
EM Tautsaimniecības struktūrpolitikas departamenta vecākais eksperts

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI