DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
05. februārī, 2016
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Pasniegtas Latvijas Universitātes Gada balvas

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Latvijas Universitātes (LU) Lielajā aulā piektdien, 5. februārī, notika LU darbinieku sapulce, kurā ar ziņojumu uzstājās LU rektors profesors Indriķis Muižnieks un tika pasniegtas LU Gada balvas – LU balva par sasniegumiem zinātnē, LU zinātnes komunikācijas balva, Gada skola un LU Gada darbinieks.

Darbinieku sapulci ievadīja LU rektora prof. Indriķa Muižnieka ziņojums, kurā viņš atskatījās uz paveikto, īpaši uzsverot gadu mijā pabeigtos lielos projektus, kas sekmēs LU attīstību un ilgtspēju. Tāpat rektors iezīmēja arī 2016. gadā paredzamās pārmaiņas LU izaugsmei.

LU balva par sasniegumiem zinātnē šogad tika pasniegta sešiem zinātniekiem. Balva par zinātniskās skolas izveidi tika pasniegta LU Datorikas fakultātes profesoram Jānim Bičevskim un LU Juridiskās fakultātes profesoram Jurim Bojāram. Par oriģinālu pētījumu rezultātiem tika sumināts LU Ķīmiskās fizikas institūta vadošais pētnieks Donāts Erts un LU Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultātes profesors Oļģerts Nikodemus. Savukārt par izcilu promocijas darbu apbalvots tika Jānis Rūmnieks (promocijas darba tēma "Vienpavediena RNS proteīnu un genomu  struktūras pētījumi") un Toms Ķikuts (promocijas darba tēma "Latviešu  zemnieku koloniju izveidošanās Krievijas impērijas Eiropas daļā (19. gs. 40. gadi – 1914. gads)").

LU balvas par sasniegumiem zinātnē mērķis ir sekmēt LU stratēģijas izpildi virzībā uz zinātnes universitātes statusu. Balvu piešķir individuāliem pretendentiem no LU struktūrvienību un LU aģentūru zinātnisko institūtu personāla.

Tika pasniegtas zinātnes komunikācijas balvas: kategorijā "Mēneša pētnieks" tā šogad piešķirta LU Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes asociētajai profesorei Lindai Danielai (raksts "MĒNEŠA PĒTNIEKS Linda Daniela: ikvienas nozares attīstības pamatā ir labi pedagogi", 2015. gada oktobris), savukārt kategorijā "Pētījums" balva piešķirta pētījuma "Vides apstākļu ietekme uz mikro- un makroelementiem pārtikas produktos Latvijā" autorei LU Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultātes Vides zinātņu nodaļas pētniecei Zanei Vincēvičai-Gailei (raksts "PĒTĪJUMS atklāj Latvijas pārtikas piesārņojuma līmeni", 2015. gada maijs). Atzinība tika izteikta arī abu publikāciju autorēm – LU Humanitāro zinātņu fakultātes studentēm Ludmilai Judinai (par "Mēneša pētnieka" rakstu) un Laumai Abramovičai (par "Pētījuma" rakstu).

Zinātnes komunikācijas balvas "Mēneša pētnieks" mērķis ir popularizēt zinātnisko darbību un pētniekus LU, godinot tos, kas ar savu zinātnisko darbību spēj aizraut arī plašāku auditoriju. Balvas pretendenti ir pētnieki, ar kuriem iepriekšējā gada laikā publicētas intervijas LU portālā rakstu ciklā "Mēneša pētnieks", kurās viņi stāsta par sevi, savu zinātnisko un pedagoģisko darbu. Savukārt nominācijā "Pētījums" balva piešķirta pētniekiem par viņu veikumu zinātniskajā darbā un spēju izskaidrot sarežģītus pētījumus, popularizējot LU veiktos atklājumus. Balvas pretendenti ir pētnieki, kas rakstu ciklā "Pētījums" stāstījuši par saviem pētījumiem. Balvas ieguvēju nosaka portāla lasītāju un žūrijas balsojums.

LU Skolu balvu saņēma Rīgas 64. vidusskola, Rīgas Hanzas vidusskola,  Liepājas valsts 1. ģimnāzija, Ventspils Valsts 1. ģimnāzija, Preiļu Valsts ģimnāzija, Daugavpils Valsts ģimnāzija, Valmieras Valsts ģimnāzija, Gulbenes novada valsts ģimnāzija, Jelgavas Spīdolas ģimnāzija, Dobeles Valsts ģimnāzija. LU Skolu balvu piešķir, lai izceltu un atbalstītu tās Latvijas skolas, kuras devuši ievērojamu ieguldījumu skolēnu sagatavošanā studijām LU.

LU Gada darbinieka balva piešķirta LU ārlietu vadītājai Alīnei Gržibovskai. Apbalvojumu piešķir LU darbiniekiem, kuri nav no akadēmiskā personāla, ir veicinājuši LU studentu, darbinieku vai sadarbības partneru apmierinātību un darbā apliecinājuši tādas vērtības kā, piemēram, studentu, darbinieku vai sadarbības partneru vēlmju īstenošana un rezultātu sasniegšana, elastība un radoša pieeja darbam.

LU Mediju un mārketinga centrs

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI