DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
30. novembrī, 2015
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

Oktobrī mazumtirdzniecībā stabils pieaugums

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Pēdējos četrus mēnešus mazumtirdzniecības apgrozījuma pieauguma tempi saglabājas gandrīz nemainīgi un 2015.gada oktobrī mazumtirdzniecības apgrozījums bija par 4,8% lielāks nekā iepriekšējā gada oktobrī. Kopumā janvārī-oktobrī mazumtirdzniecības apgrozījums pieauga par 5,7%, salīdzinājumā ar 2014.gada atbilstošo periodu.

Oktobrī 1/3 no kopējā mazumtirdzniecības apgrozījuma pieauguma gada laikā nodrošināja nepārtikas preces. Šajā preču grupā, salīdzinot ar 2014.gada oktobri, mazumtirdzniecības apjomi pieauga par 2,6%. Nozīmīgākais devums nepārtikas preču pieaugumā bija datoru, to perifēro iekārtu, programmatūras un telekomunikāciju iekārtām. Pieauga arī tirdzniecība pa pastu un internetā. Samazinājās metālizstrādājumu, krāsu un stikla mazumtirdzniecība.

Oktobrī atkal bija vērojams degvielas mazumtirdzniecības apjomu straujš pieaugums. Tas lielā mērā bija saistīts ar zemajām naftas cenām pasaulē. Oktobrī gandrīz pusi no kopējā mazumtirdzniecības apgrozījuma pieauguma nodrošināja degvielas mazumtirdzniecība. Gada beigās degvielas pieauguma temps visticamāk vairs nebūs tik straujš kā gada pirmajā pusē.

Pārtikas preču mazumtirdzniecības apjomi turpina pieaugt līdzīgā tempā kā iepriekšējā mēnesī. Oktobrī pārtikas preču mazumtirdzniecības apgrozījums pieauga par 3,5%, salīdzinot ar 2014.gada oktobri, un nodrošināja apmēram 1/5 no kopējā mazumtirdzniecības apgrozījuma pieauguma.

Gada nogalē iedzīvotāju tēriņus lielā mērā ietekmēs tradicionālā svētku iepirkšanās. Pieaugot iedzīvotāju pirktspējai, paredzams, ka saglabāsies stabils mazumtirdzniecības apjomu pieaugums.

Vita Skuja
EM Tautsaimniecības struktūrpolitikas departamenta vecākā eksperte

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI