DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
27. novembrī, 2015
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

Vidējā bruto darba samaksa turpina pieaugt

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Šī gada 3. ceturksnī vidējā bruto darba samaksa Latvijā bija 829 eiro, kas bija par 7,3% lielāka nekā pirms gada.

Aizvien augošais pieprasījums pēc kvalificēta darbaspēka rada spiedienu uz darba algām, kā arī minimālās algas paaugstināšana no 2015. gada 1. janvāra ietekmē vidējās bruto darba samaksas pieaugumu.

Kopumā vidējās bruto darba samaksa šogad trīs ceturkšņos pieauga par 6,6%, salīdzinot ar iepriekšējā gada atbilstošo periodu.

Lai arī iepriekšējos gados darba samaksas dinamika bija līdzīga, šī gada pēdējos ceturkšņos privātajā sektorā darba samaksa aug straujāk nekā sabiedriskajā sektorā.

Šī gada 3. ceturksnī, salīdzinot ar iepriekšējā gada atbilstošo periodu,  darba samaksa privātajā sektorā pieauga par 8,3%, savukārt sabiedriskajā – par 5,4%, līdz ar to turpina samazināties darba samaksas atšķirības privātajā un sabiedriskajā sektorā.

Darba samaksa visās tautsaimniecības pamatnozarēs ir pieaugusi, tomēr to dinamika bija atšķirīga. Straujākais darba samaksas pieaugums 2015. gada 3. ceturksnī, salīdzinot ar iepriekšējā gada atbilstošo periodu, bija izmitināšanas un ēdināšanas pakalpojumu nozarē, operācijās ar nekustamo īpašumu, mākslas, izklaides un atpūtas jomā, būvniecībā un tirdzniecībā.

Latvijas galvenajā eksporta nozarē - apstrādes rūpniecībā - 2015. gada 3. ceturksnī, salīdzinot ar iepriekšējā gada atbilstošo periodu, darba samaksa bija par 8,7% lielāka nekā pirms gada. Straujākais pieaugums gada laikā bija citu transportlīdzekļu ražošanā – par 22,3%, pārtikas produktu ražošanā – par 14,9%, papīra izstrādājumu ražošanā – par 11,8% un gumijas un plastmasas izstrādājumu ražošanā – par 10,4%. Mērenāks darba samaksas pieaugums bija apģērbu ražošanā – par 9,5%, poligrāfijā – par 9%, nemetālisko minerālu izstrādājumu ražošanā – par 8,9% un kokapstrādē – 8,7%. Savukārt darba samaksa automobiļu, piekabju un puspiekabju ražošanā un elektrisko iekārtu ražošanā būtībā saglabājās iepriekšējā gada atbilstošā perioda līmenī.

Ekonomisko aktivitāšu pieaugums veicinās darba samaksas kāpumu arī turpmāk. Ekonomikas ministrija prognozē, ka kopumā šogad darba samaksas pieaugums būs līdzīgos tempos kā bija 2014. gadā.

Laura Stelmaka-Leja
EM Ekonomiskās attīstības un darba tirgus prognozēšanas nodaļas vecākā referente

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI