DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
26. novembrī, 2015
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

ES ministri Luksemburgā diskutēs par mazo un vidēji lielo pilsētu lomu līdzsvarotas teritoriālās attīstības un Eiropas kopējo mērķu sasniegšanā

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
2015.gada 26. un 27.novembrī Luksemburgā notiek neformālā ES Ministru padomes sanāksme par teritoriālās kohēzijas un pilsētu attīstības jautājumiem. Latvijas intereses sanāksmē pārstāvēs Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) parlamentārā sekretāra Edgara Tavara vadītā delegācija. Tāpat delegācijas sastāvā sanāksmē piedalīsies VARAM valsts sekretāra vietniece reģionālās attīstības jautājumos Ilona Raugze.

Sanāksmes laikā plānotas augsta līmeņa amatpersonu diskusijas par ES Padomē prezidējošo valstu TRIO (Itālija, Latvija, Luksemburga) paveikto mazo un vidēji lielo pilsētu lomas nostiprināšanā līdzsvarotas teritoriālās attīstības un Eiropas kopējo mērķu sasniegšanā.

Mazo un vidēji lielo pilsētu jautājumu katra no prezidējošo valstu TRIO aplūkoja no citas perspektīvas. Itālijas Prezidentūra veikusi grūti sasniedzamo teritoriju problemātikas izpēti, specifiski fokusējoties uz sasniedzamības un pakalpojumu pieejamības aspektiem. Latvija izvērtējusi mazo un vidēji lielo pilsētu ekonomiskās izaugsmes potenciālu un īpašo lomu teritoriālās attīstības kontekstā. Šis jautājums tika iekļauts arī Rīgas Deklarācijā, par kuru vienojās dalībvalstu atbildīgie ministri un partneri, noslēdzot Latvijas Prezidentūru. Luksemburgas prezidentūras īpašā interese ir situācijas apzināšana un uzlabošana pārrobežu policentriskajos reģionos ar mazām un vidēji lielām pilsētām.

Sanāksmes noslēgumā plānota valstu viedokļu apmaiņa par pilsētu būtiskākajiem izaicinājumiem patvēruma meklētāju kontekstā. Eiropa šobrīd piedzīvo vienu no būtiskākajiem patvēruma meklētāju ieplūdumiem tās vēsturē. Pilsētas viennozīmīgi izvirzās priekšplānā bēgļu situācijas risināšanā, gan pakalpojumu sniegšanas, gan mājokļu, nepieciešamās infrastruktūras un aizsardzības nodrošināšanā. Ilgtermiņā pilsētas ir atbildīgas par patvēruma meklētāju ekonomisko un sociālo integrāciju. Migrantu un bēgļu jautājums attiecīgi nevar tikt aplūkots tikai kā ārkārtas stāvoklis, bet tam ir jātiek risinātam kā strukturālam jautājumam, koordinējot politikas un fondus visos pārvaldes līmeņos. Tāpēc sanāksmē sagaidāmas diskusijas par to, kā ES var labāk koordinēt tās īstenotos pasākumus (finansējumu, regulējumu un zināšanu apmaiņu/pētniecību/datus), lai atbalstītu un veicinātu pilsētu aktivitātes šajā jautājumā.

Kristīne Kļaveniece
Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI