DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
09. oktobrī, 2015
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Ministru prezidente: Zinātnes, izglītības un biznesa mijiedarbība ļaus Latvijai nokļūt attīstītāko valstu “augstākajā līgā”

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Ministru prezidente Laimdota Straujuma šodien Latvijas Universitātē uzrunāja Latvijas Zinātnes padomes rīkoto forumu "Latvijas zinātne - kā sasniegt izcilību?". Forumā L.Straujuma uzsvēra - “industrijas, zinātnes un augstākās izglītības sektora sadarbība lielā mērā noteiks to, vai Latvijas zinātne spēs sasniegt attīstītāko valstu “augstāko līgu””.

Ministru prezidente izteica gandarījumu, ka minētā sadarbība soli pa solim uzlabojas un kopīgie pūliņi pētniecības un augstākās izglītības laukā nedrīkst atslābt. "Mums ir, ko darīt - man, ministrei, arī biznesam un zinātnei pašai, lai sasniegtu 2% no iekšzemes kopprodukta," sacīja L.Straujuma.

Pēc L.Straujumas teiktā, ir jāatzīmē 2014. gada nodokļu atvieglojums, kas ļauj ar uzņēmumu ienākuma nodokli apliekamo ienākumu samazināt par izdevumiem, kas reizināti ar koeficientu 3, ja tie tieši attiecas uz izpētes darbaspēka izmaksām un izpētes pakalpojumu iepirkšanu no specializētām zinātniskām institūcijām. "Ir pagājis gads un vajadzētu godīgi izvērtēt, vai šis pasākums ir devis rezultātu," piebilda Ministru prezidente.

Uzrunā tika uzsvērts, ka, lai stiprinātu pētniecībā balstītu augstākās izglītības attīstību, valdība ir apstiprinājusi jaunu augstākās izglītības finansēšanas modeli un rūpēsies, lai finansējums šī modeļa otrajam un trešajam pīlāram nākamo gadu laikā ievērojami pieaug.

L.Straujuma aicināja zinātniekus būt aktīviem un izmantot visas iespējas, kur finanses ir pieejamas, bet ir vajadzīgi projekti un kopīga dažādu zinātnieku sadarbība, lai uz šiem resursiem pretendētu. Ministru prezidente atgādināja, ka Latvijai ir pieejami tā saucamie ES "Junkera plāna" resursi, bet trūkst projektu no zinātnes un kopīgu platformu.  "Kāpēc mēs nevaram izveidot platformu? Esmu gatava pati iesaistīties, lai palīdzētu. Kāpēc mēs nevaram, zinātnieki mīļie, izveidot zinātnes platformu, piemēram 200 miljoniem eiro apmērā? Valsts 50 gadu laikā šo garantēto aizdevumu varētu atdot," zinātniekus uz aktīvu rīcību mudināja Ministru prezidente.

L.Straujuma arī forumā sveica vienu no Latvijas zinātnes izcilajām personībām – Elmāru Grēnu – 80.jubilejā.

FOTO: https://www.flickr.com/photos/valstskanceleja/sets/72157659224126429

Aiva Rozenberga
Ministru prezidentes preses sekretāre

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI