DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
09. oktobrī, 2015
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Ministru kabinetā izstāde publiskā lekcija par Baumaņu Kārli un izstāde “No lūgsnas līdz himnai”

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
“Valsts simbolus, tostarp arī Latvijas valsts himnu, spēj radīt garā stiprs un godīgs cilvēks, kāds neapšaubāmi bija arī Baumaņu Kārlis,” šodien, atklājot himnas autoram veltītu izstādi “No lūgsnas līdz himnai”, sacīja Ministru prezidente Laimdota Straujuma.

"Latvijas valsts himnas ceļš līdz mūsdienām nav bijis rožains, Baumaņu Kārļa radītā tautas lūgsna piedzīvojusi kritiku, vairākkārtēju cenzūru," šodien publiskajā lekcijā klāstīja Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas Muzikoloģijas katedras vadītājs, asociētais profesors Jānis Kudiņš.

Ar izstādes atklāšanu un tai sekojošu publisku lekciju, piektdien, 9.oktobrī, tika atklāta valsts pārvaldes Atvērto durvju diena Ministru kabinetā.

Ministru prezidente Laimdota Straujuma izstādes atklāšanā klātesošos jauniešus no Rīgas Jāņa Poruka vidusskolas un Rīgas Vācu valsts ģimnāzijas aicināja pilnveidoties, augt stipriem. Cienīt šodien un nākotnē radīt valsts simbolus.

Profesors J.Kudiņš publiskajā lekcijā klātesošos iepazīstināja ar mazāk zināmiem faktiem par Latvijas valsts himnas autoru Kārli Baumani, viņa dzīves un radošās daiļrades aspektiem. "Lai arī Baumaņu Kārļa daiļrade nav plaša, tā ir atstājusi būtiskas pēdas Latvijas koru mūzikā," stāsta J.Kudiņš.

Vairāk par Baumaņu Kārļa atstāto radošo mantojumu un Latvijas valsts himnu, tās iespējamo līdzību ar citu valstu himnām, var uzzināt lekcijas video ierakstā.

Izstāde "No lūgsnas līdz himnai" ir īpaši veidota, lai parādītu līdz šim mazāk zināmo par himnas tapšanu, par tās autoru Baumaņu Kārli un dotu iespēju iepazīt viņa radošo veikumu koru dziesmās, dramaturģijā un publicistikā. Kā viens no unikālākajiem eksponātiem ir Baumaņa Kārļa rokrakstā pierakstītās lūgsnas "Dievs, svētī Latviju!" notis, kas ikdienā glabājas Latvijas Universitātes Akadēmiskās bibliotēkas seifā. Ar izstādi to Ministru kabineta viesi varēs iepazīties līdz 4.novembrim. Ministru kabineta mājaslapā ir aplūkojama arī virtuālā izstāde "Virtuāls ceļš Latvijas himnas autora Baumaņu Kārļa dzīvē".

Foto no izstādes atklāšanas aplūkojams šeit.

Atvērto durvju diena valsts pārvaldē notiek jau piekto gadu, un tai ir augsta sabiedrības, īpaši skolēnu, interese. Līdz šim Ministru kabinetā jau paviesojušās 16 skolas.

Atvērto durvju dienā šogad savas durvis ver vairāk nekā 130 dažādas valsts iestādes visā Latvijā. Katra iestāde ir sagatavojusi īpašu programmu, lai ikviens var gūt priekšstatu par iestādes ikdienas darbu. Ar plašo piedāvājumu var iepazīties vienuviet pasākuma mājaslapā www.atvertodurvjudiena.lv.

Zaiga Barvida
Komunikācijas departamenta vadītāja vietniece

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI