DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
09. oktobrī, 2015
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Satiksme

SM Atvērto durvju dienā atver lidostā konfiscēto priekšmetu konteinerus

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Piektdien, 9. oktobrī, Satiksmes ministrijā (SM) notika Atvērto durvju diena, kurā jaunieši varēja piedalīties lidostā konfiscēto priekšmetu konteineru atvēršanā, iepazīties ar autosporta tiesnešu “darba instrumentiem” un izmēģināt prasmes metināšanas simulatorā.

Tāpat interesentiem tika praktiski demonstrēts pastkartes ceļš no autora līdz adresātam, bija iespēja iepazīties ar autoceļu seguma kvalitātes prasībām un demonstrēt zināšanas ceļu satiksmes drošības jomā.

"Satiksmes ministrija pārraudzībā ir nozīmīgi transporta un sakaru jomas uzņēmumi, tāpēc novēlu katram uzzināt kaut ko tieši jums noderīgu, kas, iespējams, liktu padomāt par savas nākamās profesijas saistīšanu ar šo tautsaimniecībai svarīgo nozari," uzrunājot klātesošos, sacīja SM Komunikācijas nodaļas vadītājs Aivis Freidenfelds. Viņš pastāstīja par  SM struktūru un galvenajiem uzdevumiem, bet pēc tam jaunieši varēja iepazīties ar SM kapitālsabiedrību darba pamatprincipiem un interesantākajiem faktiem, risināt uzdevumus, pildīt testus un piedalīties konkursos.

Pasākumā piedalījās sešas ministrijas pārraudzībā esošās kapitālsabiedrības - Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD), Latvijas Pasts (LP), Starptautiskā lidosta "Rīga", Latvijas dzelzceļš (LDz), Latvijas Valsts ceļi (LVC) un Latvijas Jūras administrācija (LJA) - un to apmeklēja 65 jaunieši no Rīgas Purvciema vidusskolas 8 klasēm.

Starptautiskās lidostas "Rīga" stendā skolēniem bija iespēja iepazīt dinamisko lidostas darbu, kā arī uzzināt vērtīgu informāciju par karjeras iespējām aviācijas nozarē. Lai interesētus informētu un izglītotu aviācijas drošības jautājumos, uz ministriju bija nogādāti divi konteineri ar drošības kontrolēs konfiscētajiem priekšmetiem.

Īpašu Atvērto durvju dienas apmeklētāju interesi radīja CSDD satiksmes drošības stends. Tajā skolēni varēja iejusties satiksmes drošības inženieru lomā, plānot drošu ceļu satiksmi un izprast tās likumsakarības, izvietojot ceļa zīmes pilsētas kartē. Savukārt Biķernieku kompleksā sporta bāze iepazīstināja ar motoru sporta sacensību norisi un signāliem, kas jāievēro sacīkšu auto un motociklu braucējiem. 

LDz kā par sliežu ceļu uzturēšanu un dzelzceļa attīstību atbildīgais uzņēmums sanākušajiem interesentiem deva iespēju veikt uzņēmuma ikdienā bieži nepieciešamu darbību - izmantojot virtuālo metināšanas simulatoru, nodemonstrēt savas prasmes metināšanā.

LP jauniešus informēja par karjeras iespējām uzņēmumā, tajā pārstāvētajām profesijām un to pienākumiem. Tā kā Atvērto durvju diena šogad norit vienlaikus ar Pasaules Pasta dienu, kā īpašu aktivitāti LP skolēniem piedāvāja viktorīnu ar interesantiem faktiem un jautājumiem par pastu. LP, veicinot vēstuļu rakstīšanu ar roku, arī šajā pasākumā ikvienam klātesošajam deva iespēju rakstīt un nosūtīt saviem radiem, draugiem vai paziņām dažāda dizaina pastkartītes.

LVC Atvērto durvju dienā skolēnus iepazīstināja ar uzņēmuma darbības specifiku, šajā reizē uzsvaru liekot uz būvdarbu kvalitātes pārbaudi. Skolēni ar komiksa palīdzību uzzināja, kāpēc ceļi bojājas un kā tie tiek laboti. Savukārt LVC Autoceļu kompetences centra Ceļu laboratorijas speciālists klātesošos iepazīstināja ar mērījumiem, kas tiek veikti uz salabotajiem ceļiem.

LJA jauniešiem stāstīja gan ar savu darbu, gan jūrnieka profesiju. Skolēni varēja saņemt informāciju par jūrniecības izglītību un jūrniecības nozares konkursu vidusskolēniem Enkurs, kā arī iemācīties siet jūrnieku mezglus. Lai pārbaudītu savas zināšanas par jūrniecības tēmu, bija iespējams piedalīties konkursā, kura rezultātā tika izcīnīta AS Tallink Latvija dāvātā balva – kruīza ceļojums uz Stokholmu.

Pasākums SM tika organizēts divās grupās, un pēc tā apmeklētāji devās ekskursijās uz LVC Autoceļu kompetences centra Ceļu laboratoriju, kur jauniešiem tika demonstrētas dažādas iekārtas, ar kurām ikdienā tiek pārbaudīti ceļu būves materiāli: smilts, šķembas, grants, bitumens u.c. Savukārt LJA skolēnus veda uz jūrniecības koledžu Novikontas, kur sanākušie varēja ne tikai uzzināt informāciju par jūras virsnieka specialitāti, bet arī izmēģināt spēkus kuģu vadīšanā, izmantojot profesionālus kuģu vadības trenažierus. Tāpat jaunieši iepazinās ar SIA "LDz  Ritošā sastāva serviss", kas ikdienā nodarbojās ar ritošā sastāva remonta un uzturēšanas darbiem.

Ekskursijas Atvērto durvju dienas ietvaros notika arī lidostā "Rīga", bet par drošu elektronisko parakstu stāstīja un iespēju aplūkot Rīgu no Eiropas Savienības augstākā TV torņa skatu laukuma nodrošināja VAS "Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs".

Foto no pasākuma šeit.

 

Elīna Balgalve
SM sabiedrisko attiecību speciāliste

 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI