DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
09. oktobrī, 2015
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

Apstrādes rūpniecības apgrozījums augustā samazinājās par 1,9%

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
2015. gada augustā salīdzinājumā ar jūliju apstrādes rūpniecības apgrozījums pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem faktiskajās cenās samazinājās par 1,9%. Apgrozījuma samazinājums bija eksportā par 4,5% (kritums ārpus eirozonas – par 4,9%, bet uz eirozonu pieaugums – par 3,1%). Savukārt vietējā tirgū apgrozījums pieauga par 0,3%.

2015. gada augustā salīdzinājumā ar jūliju apstrādes rūpniecības apgrozījums1 pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem faktiskajās cenās samazinājās par 1,9%, liecina jaunākie Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) dati.Apgrozījuma samazinājums bija eksportā par 4,5% (kritums ārpus eirozonas – par 4,9%, bet uz eirozonu pieaugums – par 3,1%). Savukārt vietējā tirgū apgrozījums pieauga par 0,3%.

Apgrozījuma samazinājums bija metālu ražošanas nozarē, citu transportlīdzekļu ražošanas nozarē (kuģu un laivu būve un dzelzceļa lokomotīvju un to ritošā sastāva ražošana), automobiļu, piekabju un puspiekabju ražošanas nozarē – par 9%, elektrisko iekārtu ražošanas nozarē – par 8,3% un tekstilizstrādājumu ražošanas nozarē – par 7,6%. Kritums bija arī pēc īpatsvara lielākajās apstrādes rūpniecības nozarēs: kokapstrādē – par 2,8% un gatavo metālizstrādājumu ražošanas nozarē, izņemot mašīnas un iekārtas – par 6%.

Savukārt apgrozījuma pieaugums pret iepriekšējo mēnesi bija ķīmisko vielu un ķīmisko produktu ražošanas nozarē - par 19,5%, dzērienu ražošanas nozarē – par 15,8% un mēbeļu ražošanas nozarē – par 4,1%.

Salīdzinot ar 2014. gada augustu, apgrozījums apstrādes rūpniecībā pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem pieauga par 0,2%, unto ietekmēja apgrozījuma kāpums eksportā par 1,4% (no tā eirozonā - par 32,4%, ārpus eirozonas kritums par 13,8%), savukārt vietējā tirgū bija kritums par 0,7%.

Atsevišķu apstrādes rūpniecības nozaru apgrozījuma pārmaiņas
2015. gada augustā, salīdzinot ar 2014. gada augustu (procentos, kalendāri izlīdzināti dati)

Datu avots: Centrālā statistikas pārvalde

Plašāka informācija par sezonāli izlīdzinātiem, kalendāri izlīdzinātiem un neizlīdzinātiem rūpniecības produkcijas apgrozījuma  indeksiem pieejama CSP datubāzē sadaļā "Rūpniecība".

Rūpniecības apgrozījuma indekss raksturo ikmēneša rūpniecības preču un pakalpojumu tirgus pieprasījuma attīstību. Tas tiek aprēķināts kā nedeflēts (faktiskajās cenās, neizslēdzot cenu ietekmi) svērtais indekss,  par svariem lietojot rūpniecības apgrozījumu sadalījumā – vietējais tirgus un eksports. Atšķirībā no saražotās rūpniecības produkcijas, kurā tiek ieskaitīti arī nepabeigtie ražojumi un produkcijas krājumi, apgrozījumā ietver tikai pārdoto produkciju un sniegtos rūpnieciskos pakalpojumus.

Rūpniecības un būvniecības statistikas daļa
Irēna Bekmane

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI