DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
03. septembrī, 2015
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Politika

Baltijas un Ziemeļvalstu ārlietu ministri apliecina ciešāku sadarbību reģionālās drošības jomā

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Kopenhāgenā 2. un 3. septembrī ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs piedalījās ikgadējā Baltijas un Ziemeļvalstu (Nordic-Baltic Eight, NB8) ārlietu ministru sanāksmē, kurā tika apspriesta drošības situācija reģionā un Eiropas dienaskārtības aktuālie jautājumi.

Latvijas ārlietu ministrs pozitīvi novērtēja Ziemeļvalstu, īpaši Somijas un Zviedrijas kā partnervalstu iesaisti NATO Paplašināto iespēju programmā (NATO Enhanced Opportunities Programme), kas paredz ciešāku praktisko un politisko sadarbību starp NATO dalībvalstīm un tās partnervalstīm.

E. Rinkēvičs aicināja Ziemeļvalstis pievienoties ANO Ģenerālās asamblejas 1. komitejai iesniegtajam Latvijas paziņojumam, kurš mudina ievērot labo praksi militārajos lidojumos un kuģošanā, ja plānotās militārās aktivitātes gaisa vai jūras satiksmes jomā ir tiešā citu valstu pierobežā. Paziņojumam jau ir pievienojušās Igaunija, Lietuva un Polija.

Sanāksmē tika apspriesta arī situācija Ukrainā, jo separātistu aktivitātes neliecina par gatavību pildīt Minskā pieņemtās saistības. Tādējādi Minskas vienošanos izpilde noteiktajos termiņos var tikt apdraudēta. Ministri bija vienisprātis, ka Eiropas Savienībai ir jāturpina divu ceļu politika, uzturot dialogu un piemērojot ierobežojošus pasākumus. Minskas vienošanos izpilde ir priekšnosacījums sankciju pārskatīšanai pret Krieviju. Tomēr, ja situācija pasliktināsies, ES ir jābūt gatavai ieviest papildu sankcijas.

Sanāksmē tika pieņemts kopīgs Baltijas un Ziemeļvalstu ārlietu ministru paziņojums par reģionālo drošību, jo Ziemeļvalstu un Baltijas valstu reģions joprojām saskaras ar Krievijas agresijas Ukrainā radītajām izmaiņām drošības vidē. Lai stātos pretim šiem izaicinājumiem, ir nepieciešami nacionāli, reģionāli un starptautiski pūliņi, tai skaitā arī turpmāk stiprinot Baltijas un Ziemeļvalstu valstu sadarbību drošības jomā.

Ministri pieņēma arī kopīgu paziņojumu par finansējumu klimata jomā pirms decembrī gaidāmās COP21 klimata konferences Parīzē.

Informācijai:

Šogad NB8 sadarbību koordinē Dānija, kas par prioritārajiem jautājumiem nosaukusi enerģētikas drošību, krievvalodīgos medijus, konfliktu Ukrainā un Austrumu partnerību. Savukārt nākamgad to koordinēs Latvija.

NB8 sadarbības valstis ir Dānija, Igaunija, Islande, Latvija, Lietuva, Norvēģija, Somija un Zviedrija. NB8 formātā notiek regulāras premjerministru, parlamentāriešu, ministru, valsts sekretāru, Ārlietu ministriju politisko direktoru tikšanās, kā arī ekspertu konsultācijas, kuru laikā tiek pārrunāti aktuāli reģionālās sadarbības un starptautiskās dienaskārtības jautājumi.

Preses un informācijas nodaļa

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI