DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
03. septembrī, 2015
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

Apstrādes rūpniecībā turpinās strauja izaugsme

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Kā liecina jaunākie statistikas dati, arī jūlijā apstrādes rūpniecībā Latvijā turpinājās strauja izaugsme – izlaides apjomi bija par 10,5 % lielāki nekā pirms gada (pēc sezonāli neizlīdzinātiem datiem). Šī gada septiņos mēnešos apstrādes rūpniecībā bija saražots par 6,2 % vairāk produkcijas nekā pirms gada.

Straujo apstrādes rūpniecības kāpumu jūlijā ietekmēja ražošanas apjomu pieaugums lielākajās apstrādes rūpniecības nozarēs. Pateicoties pieprasījuma pieaugumam lielākajos noieta tirgos Eiropā, izaugsme turpinās kokapstrādē, kur ražošanas apjomi gada griezumā pieauga par 7,9 %.

Pēc vājākiem darbības rādītājiem pēdējā gada laikā, jūlijā pārtikas rūpniecībā ražošanas apjomi pieauga par 4,6 % salīdzinājumā ar pagājušā gada jūliju. Auguši ir gaļas un gaļas produktu ražošanas, konditorejas un miltu izstrādājumu ražošanas, kā arī augļu un dārzeņu pārstrādes apjomi, savukārt piena ražošanā produkcijas apjomi turpina sarukt.

Tāpat arī kopējos apstrādes rūpniecības rādītājus pozitīvi ietekmē metālu ražošanas apjomu kāpums saistībā ar KVV Liepājas metalurgs darbības atsākšanu. Strauja izaugsme gada griezumā saglabājas arī mēbeļu ražošanas nozarē (kāpums par 16,1 %), kā arī datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošanā (pieaugums par 19,2 %). Jūlijā gada laikā saražotās produkcijas apjomi pieauguši poligrāfijas, elektrisko iekārtu, transportlīdzekļu ražošanas, kā arī  un mašīnu un iekārtu ražošanas nozarēs.

Ķīmiskajā rūpniecībā jūlijā gada griezumā ražošanas apjomi saruka. Nozares attīstību ietekmē valūtu kursa svārstības un vājā izaugsme nozīmīgā noieta tirgū – NVS valstīs. Savukārt apģērbu ražošanas nozarē jau ilgāku laika periodu turpina sarukt izlaide un arī jūlijā saražotās produkcijas apjomi bija mazāki nekā iepriekšējā gada atbilstošajā periodā. Vājais pieprasījums būvniecības nozarē negatīvi ietekmē nemetālisko minerālu ražošanas nozari. Jūlijā saruka arī gatavo metālizstrādājumu, papīra un dzērienu ražošanas apjomi.

Sagaidāms, ka kopumā pozitīvās tendences apstrādes rūpniecībā saglabāsies un ražošanas apjomi turpinās augt. To sekmēs izaugsme lielākajā eksporta tirgū – ES valstīs, kā arī pieprasījuma pieaugums vietējā tirgū. Vienlaikus, lai apstrādes rūpniecība noturētu straujus pieauguma tempus, svarīgi ir spēt diversificēt produkcijas sortimentu un ieiet jaunos eksporta tirgos.

Jānis Salmiņš
Tautsaimniecības struktūrpolitikas departamenta direktora vietnieks

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI