DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
28. augustā, 2015
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

Darba samaksas pieaugums sekmē mazumtirdzniecības apgrozījuma kāpumu

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Jūlijā mazumtirdzniecības apgrozījums Latvijā turpināja pieaugt un bija par 4,9 % lielāks nekā pirms gada (salīdzināmās cenās, sezonāli neizlīdzināti dati). Kopumā janvārī-jūlijā mazumtirdzniecības apgrozījums pieauga par 5,9 %, salīdzinājumā ar 2014. gada atbilstošo periodu.

Jūlijā lielāko devumu kopējā mazumtirdzniecības apgrozījuma pieaugumā nodrošināja nepārtikas preces. Salīdzinot ar 2014. gada jūliju, mazumtirdzniecības apjomi nepārtikas preču grupā pieauga par 5,6 %. Līdzīgi kā iepriekšējos mēnešos, iedzīvotāji biežāk preces iegādājās Interneta veikalos un lietoto preču veikalos. Vairāk pirka arī paklājus un grīdas segumus, kā arī datorus, programmatūras un telekomunikāciju iekārtas. Turpināja pieaugt apģērba mazumtirdzniecība. Iedzīvotāji retāk pirka sporta preces un spēles. Samazinājās arī mazumtirdzniecība stendos un tirgos. 

Degvielas mazumtirdzniecības apgrozījuma apjomu pieauguma tempi jūlijā bija nedaudz lēnāki nekā iepriekšējos divos mēnešos. Kāpums gada griezumā bija 7,7 %, kas nodrošināja 1/4 no kopējā mazumtirdzniecības apgrozījuma pieauguma. 

Pēc pārtikas preču mazumtirdzniecības pieauguma tempu krituma pēdējos mēnešos, šī gada jūnijā un jūlijā mazumtirdzniecības apjomi pārtikas preču grupā atkal pieauga. Jūlijā pārtikas preču mazumtirdzniecības apgrozījums pieauga par 2,8 %, salīdzinot ar 2014. gada jūliju, un nodrošināja  gandrīz 1/5 no kopējā mazumtirdzniecības apgrozījuma pieauguma.

Kopumā mazumtirdzniecības apgrozījuma pieaugumu sekmē darba algas pieaugums, kas attiecīgi pozitīvi ietekmē iedzīvotāju pirktspēju. 2015. gada 2. ceturksnī turpināja strauji augt arī darba algas - salīdzinot ar iepriekšējā gada atbilstošo periodu, mēneša vidēja bruto darba samaksa pieauga par 6,9 %, sasniedzot vidēji 815 eiro. Straujākais algas pieaugums joprojām saglabājās privātajā sektorā, kur atalgojums pieauga par 7,8 %. Vienlaikus sabiedriskajā sektorā atalgojums pieaudzis nedaudz lēnāk - par 5,3 procentiem.

Paredzams, ka arī šā gada otrajā pusē saglabāsies darba samaksas pieaugums, kas sekmēs mazumtirdzniecības kāpumu.

Vita Skuja
EM Ekonomiskās attīstības un darba tirgus prognozēšanas nodaļas vecākā referente

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI