DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
31. jūlijā, 2015
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

KP par karteļa darbībām soda 11 mežizstrādes iepirkuma pretendentus

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
14.jūlijā Konkurences padome (KP) pieņēma lēmumu sodīt 11 uzņēmumus, kas ar vienu vai vairākiem konkurentiem bija saskaņojuši savus piedāvājumus AS “Latvijas valsts meži” kokmateriālu sagatavošanas iepirkumam. Uzņēmumiem kopumā piemērots naudas sods 70 003,44 eiro apmērā.

Izmeklēšanas ietvaros KP konstatēja, ka 2014.gadā AS "Latvijas valsts meži" izsludinātajā iepirkumā par kokmateriālu sagatavošanu un pievešanu līdz ceļam bojātu koku cirtēs piedalījās arī 11 uzņēmumi, kas savus piedāvājumus bija saskaņojuši ar vienu vai vairākiem konkurentiem, tādējādi veidojot četras kartelizētu piedāvājumu grupas. Ar informāciju par savu dalību iepirkumā bija apmainījušies šādi uzņēmumi: (1) SIA "Amils" ar  SIA "Oga G"; (2) SIA "RT Kadiķi" ar SIA "AN Priede"; (3) SIA "Eko burkāns" ar SIA "Davos", SIA "Riveros" un SIA "Consultation Office"; (4) SIA "Roluks" ar SIA "LK Forest" un IK "LUUX".

Ja uzņēmumi patiesu konkurenci aizstāj ar konkurences imitāciju, pasūtītājs tiek maldināts par reālo tirgus situāciju, kā arī nesaņem tos ieguvumus, ko sniedz uzņēmumu sāncensība. Apmainoties ar informāciju par savu dalību iepirkumā un šīs dalības nosacījumiem, patiesa konkurence starp uzņēmumiem nav iespējama. Šāda rīcība ir uzskatāma par karteļa vienošanos, kas ir īpaši smags konkurences tiesību pārkāpums.

Lietas izpētes laikā SIA "Consultation Office", SIA "Davos", SIA "Eko burkāns" un SIA "Riveros" izmantoja iecietības programmas sniegtās iespējas jau pēc lietas ierosināšanas atzīt savu atbildību pārkāpumā un informēt KP par to, kā aizliegtā vienošanās tika īstenota. Attiecīgi SIA "Consultation Office", kas pirmā vērsās KP, aprēķinātais naudas sods tika samazināts par 50%, bet  SIA "Davos", SIA "Eko burkāns" un SIA "Riveros" – par 25%. Tāpat šiem uzņēmumiem netiks uz gadu liegta iespēja piedalīties publiskos iepirkumos.

Neliels naudas soda samazinājums tika piemērots arī SIA "Oga G", SIA "Amils", SIA "RT Kadiķi", SIA "AN Priede", SIA "Roluks", SIA "LK Forest" un IK "LUUX", jo šie uzņēmumi izmeklēšanas laikā sadarbojās ar KP, nekavējoties sniedzot paskaidrojumus un vaļsirdīgi atklājot faktiskos apstākļus, kādos tapuši kartelizētie pieteikumi iepirkumam. Naudas sods par konkurences tiesību pārkāpumiem tiek aprēķināts procentuāli no pārkāpēja iepriekšējā gada neto apgrozījuma, un minētajiem uzņēmumiem piemērotais naudas soda procentuālais apmērs tika samazināts par 0,5 procentpunktiem.

Attiecīgi uzņēmumiem piemēroti šādi naudas sodi: SIA "Roluks" – 20 105,98 eiro, SIA "Oga G" – 14 599,60 eiro, SIA "RT Kadiķi" – 14 275,46 eiro, SIA "Amils" – 1 030,82 eiro, SIA "AN Priede" – 8 865,20 eiro, SIA "Eko burkāns" – 2 169,75 eiro, SIA "Davos" – 700 eiro, SIA "Riveros" – 1 193,36 eiro, SIA "Consultation Office" – 2 316,62 eiro, SIA "LK Forest" – 2 884,28 eiro un IK "LUUX" – 1 862,37 eiro.

Inita Kabanova
Konkurences padomes
Komunikācijas nodaļas vadītāja

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI