DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
29. jūlijā, 2015
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Valsts prezidents ar Lielo pilsētu asociāciju apspriež pašvaldību attīstībai būtisko

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Valsts prezidents Raimonds Vējonis 29.jūlijā tikās ar Latvijas Lielo pilsētu asociācijas (turpmāk - LLPA) dalībniekiem, lai pārrunātu pašvaldībām un to attīstībai nākotnē šobrīd nozīmīgākos jautājumus, kā arī vienotos par turpmāko LLPA un Valsts prezidenta sadarbības formu.

Uzsākot sarunu, Valsts prezidents uzsvēra LLPA nozīmi kā konstruktīvam sarunu partnerim līdz šim gan likumdošanas procesā valstī, gan dialogā ar valdību strādājot pie atbalsta mehānismiem pašvaldībām būtiskos jautājumos. Viņš norādīja, ka LLPA var kalpot kā piemērs citiem vienmēr nākot ar saviem piedāvājumiem situācijas uzlabošanai, kas balstīti konkrētos aprēķinos.

Sarunā Valsts prezidents norādīja uz nepieciešamību pēc ilgstoši stabilas nodokļu politikas, kas būtiska uzņēmējdarbības attīstībai. Pašvaldību pārstāvji piebilda, ka tas ir tikpat būtiski arī pašvaldībām, plānojot savu attīstību. Atbildot uz Valsts prezidenta jautājumu, LLPA pārstāvji izklāstīja savu redzējumu par to, kā veicināt pašvaldību ieinteresētību uzņēmējdarbības attīstīšanu savā teritorijā.

Kā viens no svarīgākajiem jautājumiem, kas tika pārrunāts tikšanās laikā, ir pašvaldībām pieejamo finanšu resursu palielināšanas iespējas. LLPA norādīja, ka jāstrādā, lai pilnā mērā nodrošinātu pašvaldībām pieejamo finanšu resursu samērojamību ar pašvaldību veicamajām funkcijām, sevišķi jaunu uzdevumu piešķiršanas gadījumos. Nils Ušakovs, kas šobrīd pilda LLPA prezidenta pienākumus, piebilda, ka pašvaldības arī ļoti reāli skatās uz valsts budžeta iespējām, reizē aicinot papildu slogu īstermiņa budžeta plānošanas kontekstā neuzlikt uz pašvaldību pleciem. Valsts prezidents piekrita, ka valsts budžeta veidošanas procesā pašvaldībām jāspēj saglabāt iespējas veikt savas funkcijas.  LLPA īsi iezīmēja arī  dažādo plānoto reformu ietekmi uz to budžetiem, norādot uz nepieciešamību sabalansēt izdevumu apjomu.

Tāpat sarunā tika apspriests jautājums par ES fondu finansējuma efektīvu apguvi. LLPA norādīja, kā ir jāturpina darbs, lai efektīvi apgūtu pieejamo ES fondu finansējumu ES fondu 2014.–2020.gada plānošanas periodā, norādot uz konkrētajām problēmām un iespējamajiem risinājumiem.

Abas puses vienojās par regulāru sadarbību arī turpmāk, veidojot līdzīgas tikšanās.

Sarunā piedalījās Latvijas Lielo pilsētu asociācijas izpilddirektors Māris Kučinskis, Latvijas Lielo pilsētu asociācijas prezidējošās pilsētas Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs, Daugavpils pilsētas domes priekšsēdētājs Jānis Lāčplēsis, Jelgavas pilsētas domes priekšsēdētājs Andris Rāviņš, Jēkabpils pilsētas domes priekšsēdētājs Leonīds Salcevičs, Jūrmalas pilsētas domes priekšsēdētājs Gatis Truksnis, Liepājas pilsētas domes priekšsēdētājs Uldis Sesks, Rēzeknes pilsētas domes priekšsēdētājs Aleksandrs Bartaševičs, Valmieras pilsētas domes priekšsēdētājs Jānis Baiks un Ventspils pilsētas domes pārstāvis Aivars Lembergs.

Valsts prezidenta kancelejas Preses dienests

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI