DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
29. jūlijā, 2015
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Gerhards: Latvijā atkritumu pārstrāde tuvākajos gados ir strauji jāpalielina

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Sadzīves atkritumu apjoms ik gadus pieaug, tikmēr Latvijā mēs pārstrādājam nepilnus 30% no visiem sadzīves atkritumiem, kas ir krietni par maz, sacīja vides aizsardzības un reģionu attīstības ministrs Kaspars Gerhards.

Trešdien, 29.jūlijā Gerhards, liekot jaunbūvējamā atkritumu šķirošanas centra "Eko Kurzeme" pamatakmeni, savā runā uzsvēra, ka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) mērķis ir panākt, lai 2020.gadā tiktu pārstrādāti vismaz puse no Latvijā radītajiem sadzīves atkritumiem.

Pēc ministra domām, nepārstrādātie atkritumi rada zaudējumus vairākās jomās. Pirmkārt, tās ir zaudētās otrreizējas pārstrādes izejvielas. Otrkārt, nešķiroto atkritumu apglabāšana poligonos prasa aizvien vairāk līdzekļus no iedzīvotājiem un pašvaldībām.

Šāda šķirošanas centra izveide un jaudas ir ne vien svarīgas Liepājas reģionam, bet valstij kopumā, jo tas ir solis pretī tam, lai veicinātu atkritumu pārstrādi.

"Laika periodā līdz 2020.gadam šīs jomas sakārtošanai no ES fondiem esam paredzējuši ap 40 miljoniem eiro. Šīs investīcijas paredzētas dalītās atkritumu savākšanas sistēmas pilnveidošanai, proti, atkritumu dalītās vākšanas punktu vai laukumu ierīkošanai pašvaldībās, kā arī šķirošanas līniju automatizēšanai, pārstrādes jaudu palielināšanai un jaunas infrastruktūras izveidei, lai pārstrādi varētu nodrošināt vispār," sacīja Gerhards.

Gerhards atgādināja, ka VARAM jau iepriekšējā Eiropas Savienības fondu plānošanas periodā atkritumu jomas projektu īstenošanai novirzīja 70 miljonus eiro, tai skaitā 15 miljoni eiro tika novirzīti dalītās atkritumu apsaimniekošanas sistēmas attīstībai.

Pēc ministra paustā, sakārtojot nepieciešamās formalitātes Eiropas Komisijā, kā arī šāgada otrajā pusē izstrādājot nepieciešamo tiesisko regulējumu Latvijā, pirmie konkursi ES līdzfinansējuma saņemšanai projektiem varētu sākties jau līdz nākamā gada vidum.

Lai viss smagums saistībā ar dalīto atkritumu savākšanu negultos vien uz uzņēmēju, valsts un pašvaldību pleciem, jaunajā ES fondu plānošanas periodā ir paredzēts finansējums arī pasākumiem sabiedrības zaļās apziņas veicināšanai.

Trešdien, 29.jūlijā, Grobiņā Gerhards ar citām valsts un pašvaldību iestāžu amatpersonām, kā arī uzņēmumu grupas "Eco Baltia" vadību piedalījās svinīgā jaunbūvējamā atkritumu šķirošanas centra "Eko Kurzeme" pamatakmens un vēstījuma nākotnes paaudzēm iemūrēšanā.

Jaunais šķirošanas centrs atradīsies Grobiņas pašvaldības teritorijā esošajā atkritumu poligonā "Ķīvītes". Atkritumu šķirošanas centrs būvniecību plānots pabeigt līdz šāgada novembrim, tajā būs pieejamas 12-20 darba. Rūpnīcas kopējā atkritumu šķirošana gada jauda būs līdz 8000 tonnām gadā. Proti, tā ir gandrīz piektā daļa no kopējās Liepājas reģiona sadzīves atkritumu plūsmas.

Sadzīves atkritumu šķirošanas rūpnīca tiek būvēta ar Eiropas Savienības Kohēzijas fonda līdzfinansējumu. Kopējās projekta izmaksas plānotas 3,2 miljonu eiro apmērā, no kuriem 1,28 miljons eiro ir Kohēzijas fonda līdzfinansējums un 1,95 miljoni eiro - SIA "Eko Kurzeme" ieguldījums.

Sabiedrisko attiecību nodaļa
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI