DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
29. jūlijā, 2015
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Divi Raiņi un Aspazija

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Nacionālā Kino centra un sabiedriskās kustības “Mans Doms” organizētajā programmā „Divi dzejnieki Doma dārzā” šonedēļ jau piektais seanss – ceturtdien, 30. jūlijā pl. 22:30 trīs dokumentālās filmas, kas pierāda, ka pēc viena un tā paša cilvēka biogrāfijas var uzņemt pilnīgi atšķirīgas filmas un radīt pavisam citu Raini. Ievadvārdus teiks kinozinātniece Inga Pērkone. Ieeja bez maksas!

Programmas pirmā filma "Lielums" uzņemta 1964. gadā, dziļos padomju laikos, kad ideoloģiskajā uzstādījumā dominēja vienkāršs princips – viss vērtīgais Latvijā nācis no Krievijas. Tāpēc filmas scenārija autori Fricis Rokpelnis un Voldemārs Kalpiņš (50. gadu beigās – LPSR kultūras ministrs) Raiņa biogrāfijā īpaši izcēluši tās epizodes un detaļas, kas dzejnieku saista ar krievu kultūru. Filmas režisors – viens no Rīgas poētiskā dokumentālisma stila pamatlicējiem Ivars Kraulītis, operators Jānis Celms, otrais operators – šobrīd klasiķis Ivars Seleckis.

Savukārt 1987. gadā, kad tapa režisora Andreja Apsīša un scenārista Agra Redoviča filma "Tautas dzejnieks Rainis", bija drosmīgais Atmodas laiks, tāpēc autori uzdrīkstējušies Raini viņa dzīves pēdējā desmitgadē rādīt pavisam citādu, nekā tas bija pieņemts padomju laikos – ne revolūcijas tribūnu, bet nogurušu un dzīvē vīlušos sirmgalvi. Filmā Raiņa tekstus lasa Oļģerts Kroders.

Programmas trešā filma, operatora un režisora Rodrigo Rikarda "Aspazija" (2001) ir poētisks stāsts par dzejnieci, kas bija ne tikai "ģēnija sieva", bet gan patstāvīga un līdzvērtīgi talantīga personība; filmā Aspazijas darbu fragmentus lasa aktrise Dita Lūriņa, par dzejnieci stāsta Saulcerīte Viese, Roalds Dobrovenskis un citi.

Ievadvārdus seansam teiks kinozinātniece Inga Pērkone, šobrīd erudītākā Latvijas padomjlaiku kino speciāliste.

Programmu "Divi dzejnieki Doma dārzā" veido septiņi brīvdabas kinoseansi ceturtdienu vakaros pl. 22:30, nākamie - 30.07., 6.08. un 13.08. Katra seansa sākumā īsus ievadvārdus teiks kāds erudīts, Raiņa un Aspazijas dzīvē un darbībā iedziļinājies speciālists – turpmāk vēl režisors Viesturs Kairišs, aktieris un Raiņa lomas tēlotājs Juris Strenga.

Brīvdabas seansus "Divi dzejnieki Doma dārzā" organizē Nacionālais Kino centrs un biedrības Ascendum projekts "Mans Doms", finansiāli atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds un Lattelecom.Sekojiet regulārai informācijai www.nkc.gov.lv un www.mansdoms.lv!

Kristīne Matīsa, NKC vecākā referente nozares informācijas jautājumos

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI