DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
28. jūlijā, 2015
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

Altum sniegs atbalstu inkubācijas pakalpojumu priekšfinansēšanai

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Šā gada 28.jūlijā Ministru kabinets atbalstīja Ekonomikas ministrijas rosinātos grozījumus biznesa inkubatoru programmā, nosakot, ka aktivitātes ietvaros komersanti, kas darbojas biznesa inkubatorā, var saņemt arī aizdevumu no akciju sabiedrības „Attīstības finanšu institūcijas Altum” (turpmāk – sabiedrība Altum), kas var tikt izmantots inkubācijas pakalpojumu priekšfinansēšanai.

Noteikumi ir labās prakses piemērs saimnieciskās darbības uzsācējiem, kam joprojām saskaņā ar Ekonomikas ministrijas veikto tirgus nepilnību analīzi, trūkst pieejamais finansējums - komercbankas nereti nevēlas sniegt atbalstu saimnieciskās darbības uzsācējam augstiem darījumu riskiem (nepietiekamas kredītvēstures un nepietiekamas darbības vēstures, neesošas vai nepietiekamas naudas plūsmas), augstām administratīvajam izmaksām pret aizdevumu apmēriem.

Interesentus aicinām vērsties pie kāda ko biznesa inkubatora operatoriem, kuriem ir noslēgts līgums ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru (saraksts šeit- http://liaa.gov.lv/lv/biznesa-abc/biznesa-inkubatori/biznesa-inkubatoru-kontaktinformacija ), savukārt par aizdevuma iespējam sabiedrībā Altum (http://www.hipo.lv/lv/attistibas_programmas/starta_programma/ka_pieteikties_un_sazinaties/konsultantu_saraksts).

Rīgas reģiona biznesa attīstības inkubatora vadītājs Jānis Bole uzsver, ka "šāds atbalsts uzlabos saimnieciskās darbības uzsācēju spēju veiksmīgāk attīstīt savu uzņēmējdarbību. Biznesa inkubators ir vieta, kur veiksmīgi attīstās gan tehnoloģiju uzņēmumi, gan dzīvesstila uzņēmumi, kas vienlaikus sekmīgi risina arī bezdarba problēmu Latvijas reģionos. Jaunajiem uzņēmējiem bieži ir nepieciešams arī atbalsts tieši pirmsinkubācijas periodā. Ne reti cilvēkam ir veiksmīga biznesa ideja, bet trūkst zināšanu tās formulēšanā un biznesa plāna sagatavošanā. Tāpēc inkubators šajā gadījumā ir gan kā padomdevējs, kā soli pa solim plānot savas biznesa idejas attīstību, gan kā vieta, kur veidot uzņēmumu un uzsākt uzņēmējdarbību. Taču, ņemot vērā, ka saimnieciskās darbības uzsācējiem nav pieejami finanšu resursi, sabiedrības Altum aizdevums ir labs palīgs uzņēmējdarbības uzsākšanai."

Vienlaikus Ministru kabineta sēdē atbalstīts arī grozījums Kohēzijas fonda finansētajā programmā "Pasākumi centralizētās siltumapgādes sistēmu efektivitātes paaugstināšanai", pagarinot termiņu, līdz kuram finansējuma saņēmējam, kas ir noslēdzis līgumu par projekta īstenošanu ar LIAA, ir tiesības kvalificēties valsts atbalstam attiecībā uz kompensāciju par sabiedriskajiem pakalpojumiem līdz 2015.gada 31.augustam. Kvalificējoties valsts atbalstam attiecībā uz kompensāciju par sabiedriskajiem pakalpojumiem, projektu īstenošanai var piesaistīt citus līdzfinansējuma avotus, piemēram, ar pašvaldības galvojumu vai saņemot aizņēmumu Valsts kasē.

Detalizēti ar grozījumiem Ministru kabineta 2008.gada 7.oktobra noteikumos Nr.835 "Noteikumi par darbības programmas "Uzņēmējdarbība un inovācijas" papildinājuma 2.3.2.1.aktivitāti "Biznesa inkubatori" var iepazīties MK mājaslapā:  http://tap.mk.gov.lv/lv/mk/tap/?pid=40364838&mode=mk&date=2015-07-28.

Informācija par grozījumu Ministru kabineta 2010.gada 31.augusta noteikumos Nr.824 "Noteikumi par darbības programmas "Infrastruktūra un pakalpojumi" papildinājuma 3.5.2.1.1.apakšaktivitātes "Pasākumi centralizētās siltumapgādes sistēmu efektivitātes paaugstināšanai" projektu iesniegumu atlases otro kārtu un turpmākajām kārtām" ir pieejama MK mājaslapā: http://tap.mk.gov.lv/lv/mk/tap/?pid=40364689&mode=mk&date=2015-07-28.

Elita Rubesa- Voravko
Ekonomikas ministrijas
Sabiedrisko attiecību nodaļa

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI