06. jūlijā, 2015
TĒMA: Eiropas Savienība

Prezidentūras pasākumi Lielbritānijā

Latvijas vēstniecība Londonā informē:
Latvijas vēstniecība Apvienotajā Karalistē ir organizējusi vairāk nekā divdesmit Latvijas prezidentūras ES Padomē norisei veltītus pasākumus. Lielbritānijā īpaša interese ir bijusi tieši par Latvijas prezidentūras prioritārajiem jautājumiem - Eiropas vienotā tirgus attīstību, finanšu un digitālo jomu, enerģētiku un drošību.

Tādējādi vēstniecība rīkoja vairākas konferences par Latvijas prezidentūras ES Padomē prioritātēm: sadarbībā ar Londonas Sitiju (City of London) par finanšu pakalpojumu lomu konkurētspējīgā Eiropā, sadarbībā ar Chatham House domnīcu par Austrumu partnerību, ar Bloomberg London mediju grupu par ES digitālo darba kārtību, kā arī sadarbībā ar Windsor Energy Group un Eiropas Komisijas pārstāvniecību par Enerģētikas Savienības izveidi.

Vēstnieks Andris Teikmanis uzstājās britu parlamenta Lordu palātas Eiropas lietu komitejā ar priekšlasījumu par Latvijas prezidentūras prioritātēm.

A. Teikmanis viesojās Ziemeļīrijā, Skotijā un Velsā, lai iepazīstinātu reģionu valdības, parlamentus, uzņēmējus un universitāšu studentus ar Latvijas prezidentūras prioritātēm, un pārrunātu ciešākas divpusējās sadarbības iespējas.  Vizītes papildināja kultūras programma Reiņa Zariņa (klavieres), Ievas Binderes (vijole) un Kristīnes Blaumanes (čells) izpildījumā.

Prezidentūras kultūras un publiskās diplomātijas programma Apvienotajā Karalistē tika atklāta ar Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) izstādi "Izlaidums" Eiropas Komisijas pārstāvniecībā un Latvijas Radio kora sniegto koncertu ar multimediālo projektu "Keidžs un laiks".

Martā izskanēja trīs koncerti, ko sniedza pasaulē pazīstamākais Latvijas jauniešu koris "Kamēr".

Aprīlī Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankas (ERAB) telpās tika atklāta Andra Zēgnera foto izstāde "Saules akmens".

Maijā Bradfordā norisinājās Latvijas kultūras dienas, kurās piedalījās vairāk nekā 15 latviešu folkloras kopu, koru un deju kolektīvu. Londonā izskanēja Eiropas Jauniešu orķestra Eiropas dienas koncerts diriģenta Aināra Rubiķa vadībā, piedaloties latviešu māksliniekiem, bet ar folkloras kopu "Dūdalnieki" vēstniecība piedalījās Eiropas dienas pasākumā Edinburgā. Maijā izskanēja arī V. Muktupāvela koncertlekcija par latviešu folkloru un mūzikas instrumentiem, un Zeltkaļu centrā notika izstāde "Dzintars – Baltijas dārgums".

Kultūras programmu noslēdza četru dienu ilgs dejas, mūzikas un filmu festivāls "Baltic Art form", kur Latviju pārstāvēja mākslinieki - Reinis Zariņš, Platons Buravickis, Kirils Burlovs un citi.

Īstenojot prezidentūras sekretariāta un Latvijas Nacionālās bibliotēkas projektu "Grāmatu nodošana citvalstu bibliotēkām", vēstnieks pasniedza Latvijas grāmatu dāvinājumu Britu bibliotēkai (The British Library).

Kultūras programma tika plaši atspoguļota britu un Latvijas medijos. Vēstnieks sniedza intervijas BBC, Sky News, kā arī britu avīzēm par prezidentūras aktuālajiem jautājumiem.

Vēstniecība rīkoja vairākas tikšanās ES dalībvalstu vēstniekiem ar Apvienotās Karalistes valdības ministriem, kā arī ar raidorganizācija BBC vadību

Latvijas vēstniecība Londonā