DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
01. jūlijā, 2015
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

Eiropas Zāļu aģentūra: visā Eiropas Savienībā ieviests logo, lai pasargātu pacientus no viltotām zālēm

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Turpmāk pacienti Eiropas Savienībā (ES) varēs viegli pazīt likumīgus tiešsaistes zāļu tirgotājus. ES dalībvalstīs reģistrēto tiešsaistes tirgotāju mājaslapās tiks ieviests visā ES vienots logo, kas palīdzēs atpazīt uzticamās mājaslapas. Klikšķinot uz šī logo, pacienti tiks novirzīti uz nacionālās atbildīgās iestādes tiešsaistes reģistru, kurā norādīti visi valstī likumīgi strādājošie tiešsaistes tirgotāji. Šobrīd šī sistēma tiek īstenota visās ES dalībvalstīs.

Eiropas Zāļu aģentūra (EMA) šodien ir publicējusi mājaslapu ar saitēm uz nacionālajiem reģistriem.

"Ja pircēji neiegādājas zāles no likumīgiem tiešsaistes zāļu piegādātājiem, tad, pērkot zāles internetā, viņi riskē iegādāties viltotas zāles, kas parasti ir neefektīvas, neatbilstošas standartiem un bīstamas. Lai pasargātu patērētājus, Eiropas Komisija ir izstrādājusi vienotu logo tiešsaistes zāļu tirgotājiem," skaidro Vītenis Andrjukaitis (Vytenis Andriukaitis), Eiropas komisārs veselības un pārtikas drošības jautājumos.

Lai gan ES ir stingra normatīvā regulējuma sistēma, joprojām pastāv risks, ka viltotās zāles var nonākt apritē Eiropas Savienībā. Tās ir neīstas zāles, kas tiek uzdotas par īstām, reģistrētām zālēm.

Viltotām zālēm var būt dažāda veida nepilnības. Piemēram, tās var saturēt nepareizas vai zemas kvalitātes sastāvdaļas, nepareizas sastāvdaļu devas, tās var būt tīši kļūdaini marķētas attiecībā uz to identitāti vai izcelsmi vai tām var būt viltots iepakojums. Viltotas zāles rada draudus sabiedrības veselībai, jo tās var būt neefektīvas, nenodrošinot pacientiem ārstēšanu, vai arī tās var būt kaitīgas.

Visas Eiropas Savienības logo izveidošana tiešsaistes zāļu tirgotājiem tika ieviesta saskaņā ar ES viltoto zāļu direktīvu, kas stājās spēkā 2013. gada janvārī. Šīs direktīvas mērķis ir novērst viltoto zāļu nokļūšanu legālajā piegādes ķēdē un nonākšanu pie pacientiem, stiprinot esošos kontroles mehānismus un ieviešot jaunus pasākumus. Tiešsaistes tirgotāju logo ieviešana, un likumīgo tiešsaistes tirgotāju reģistru izveide ir jauns solis šīs direktīvas īstenošanā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI