DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
28. maijā, 2015
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

Vidējā bruto darba samaksa turpina pieaugt

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
2015.gada 1.ceturksnī vidējā bruto darba samaksa bija 785 eiro, kas bija par 6,1% lielāka nekā pirms gada. Lai gan darba samaksas pieaugums šī gada 1.ceturksnī bija mērenāks nekā vidēji 2014.gadā, tomēr tas ir straujāks nekā 2012.-2013.gadā.

Vidējās bruto darba samaksas pieaugums šogad lielā mērā ir saistīts ar minimālā atalgojuma izmaiņām kopš 2015.gada 1.janvāra.

Tāpat kā iepriekšējā gadā, arī šogad 1.ceturksnī privātajā sektorā darba samaksa pieauga straujāk – par 6,9%, savukārt sabiedriskajā – par 5%. Tomēr vidējā bruto darba samaksa sabiedriskajā sektorā bija par 4,7% lielāka nekā privātajā sektorā (attiecīgi 809 eiro un 773 eiro).

Darba samaksa 2015.gadā bija pieaugusi visās tautsaimniecības pamatnozarēs, izņemot finanšu un apdrošināšanas nozarē, kur vidējā bruto darba samaksa samazinājās par 0,4%. Jāatzīmē, ka šajā nozarē bija straujākais darba samaksas kāpums iepriekšējā gada 1.ceturksnī. Straujākais darba samaksas pieaugums 2015.gada 1.ceturksnī, salīdzinot ar iepriekšējā gada atbilstošo periodu, bija izmitināšanas un ēdināšanas pakalpojumu nozarē un administratīvo un apkalpojošo dienestu darbībā, kā arī operācijās ar nekustamo īpašumu un tirdzniecībā.

Latvijas galvenajā eksporta nozarē apstrādes rūpniecībā 2015.gada 1.ceturksnī darba samaksa bija par 7,6% lielāka nekā pirms gada. Tā pieauga visās apstrādes rūpniecības apakšnozarēs, tomēr visstraujākais pieaugums gada laikā bija citu transportlīdzekļu ražošanā – par 14,4%, dzērienu ražošanā – par 12,4%, datoru, elektrisko un optisko iekārtu ražošanā – par 11,8% un pārtikas produktu ražošanā – par 11%. Mērenāks darba samaksa pieaugums bija elektrisko iekārtu ražošanā – par 8,6%, mēbeļu ražošanā – par 8,2%, kokapstrādē – par 7,8% un papīra izstrādājumu ražošanā – par 7,6%. Pārējās apstrādes rūpniecības nozarēs vidējās bruto darba samaksas pieaugums bija zemāks par 7%.

Ekonomisko aktivitāšu pieaugums veicinās darba samaksas kāpumu arī turpmākajos ceturkšņos. Ekonomikas ministrija prognozē, ka kopumā šogad turpināsies darba samaksas pieaugums, bet tas būs mērenāks nekā 2014.gadā.

Ieva Šnīdere
EM Ekonomiskās attīstības un darba tirgus prognozēšanas nodaļa

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI