DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
28. maijā, 2015
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Politika

Edgars Rinkēvičs: Žurnālistu darbs veicina daudz lielāku atbildību, pārredzamību un tiesiskumu jebkurā sabiedrībā

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Ņujorkā, 27. maijā, ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs piedalījās ANO Drošības padomes debatē par žurnālistu aizsardzību konfliktu zonās pasaulē.

Ministrs pauda pārliecību, ka tiesības uz vārda brīvību ir drošības garants žurnālistu un mediju profesionāļiem. Turklāt žurnālistu darbs veicina daudz lielāku atbildību, pārredzamību un tiesiskumu jebkurā pasaules sabiedrībā.

"Pēdējos gados ir piedzīvotas dramatiskas izmaiņas plašsaziņas līdzekļu jomā – jaunu tehnoloģiju ieviešana ir radījusi bezprecedenta informācijas plūsmu, tostarp informāciju no konfliktu zonām. Neatkarīgās žurnālistu balsis un ziņojumi no konflikta zonām dod starptautiskajai sabiedrībai unikālu ieskatu pasaules notikumu realitātē. Tādēļ ir svarīgi stiprināt plašsaziņu līdzekļu kvalitāti, lai sabiedrībai nodrošinātu neatkarīgu un ticamu informāciju," uzsvēra E. Rinkēvičs.

Ministrs vērsa uzmanību, ka maija sākumā Rīgā notika Pasaules preses brīvības dienas konference, kuras deklarācijā tika uzsvērta apņemšanās veicināt tiesisko un institucionālo vidi, lai nodrošinātu žurnālistu drošību visā pasaulē. "Ir nepieciešams izbeigt nesodāmību par noziegumiem pret žurnālistiem un plašsaziņas līdzekļu darbiniekiem, ko mēs redzam pasaulē," pauda ārlietu ministrs.

Ārlietu ministrs atgādināja, ka starptautiskā sabiedrība jau vairākkārt ir risinājusi žurnālistu aizsardzību konfliktu zonās. Latvija atbalsta šos centienus, īpaši ANO Rīcības plānu par žurnālistu drošību, kuri veic savus profesionālos pienākumus pasaulē.

"Šodienas starptautiskajā dienas kārtībā ir žurnālistu drošība. Lai gan ir skaidrība par to, ko mēs vēlētos panākt, taču nav skaidrība kā šo uzdevumu paveikt. Tādēļ ir nepieciešams paust skaidru politisko gribu, kuras pamatā ir jebkuras veiksmīgas valdības stratēģija. Ir nepieciešama visaptveroša, saskaņota un uz rīcību orientēta pieeja, kas aizsargātu civiliedzīvotājus un, tostarp, žurnālistus konfliktu situāciju zonās. Treškārt, ir vajadzīga plaša stratēģija konfliktu novēršanai, kuras pamatā ir jābūt vārda brīvībai un informācijas piekļuves tiesībām. Tas ir iespējams, iesaistot pilsonisko sabiedrību. Visbeidzot, ir jāstiprina starptautisko un reģionālo sadarbību un ANO lomu miera uzturēšanas operācijās," nobeigumā sacīja E. Rinkēvičs.

Informācijai:

27. maijā ANO Drošības padome pieņēma rezolūciju (Nr.2222) par žurnālistu aizsardzību, kuru kopā ar 60 citām ANO dalībvalstīm atbalstīja arī Latvija. Šī jaunā rezolūcija ir būtiks ieguldījums žurnālistikas aizsardzības stiprināšanai, jo pēdējā ANO Drošības padomes rezolūcija par šo jautājumu tika pieņemta pirms deviņiem gadiem.

Preses un informācijas nodaļa

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI