DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
22. maijā, 2015
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Lauku attīstība

Godināti Meža nozares gada balvas „Zelta čiekurs” laureāti

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Šovakar, 22.maijā, Latvijas Lauksaimniecības universitātes aulā, Jelgavā tika godināti meža nozares izcilākie ļaudis. „Zelta čiekurs” ir augstākā atzinība par sasniegumiem meža nozarē. Gada balvas ieguvēji saņēma lielo „Zelta čiekuru”, savukārt pārējiem laureātiem tika pasniegts mazais „Zelta čiekuriņš”.

"Zelta čiekuru" par mūža ieguldījumu Latvijas Valsts prezidents Andris Bērziņš pasniedza Gunāram Dišleram, Mārim Laiviņam, Jānim Mārciņam, Ārim Smildziņam un Andrim Ziemelim.

Gunārs Dišlers darba mūžu veltījis mežsaimniecībai, bijis atbildīgs par meža atjaunošanas darbiem, meža selekciju, sēklu plantāciju ierīkošanu, aizsācis sējeņu audzēšanu plēves mājās un meža meliorāciju, radis risinājumus sarežģītās situācijās, būdams labs vadītājs un saprotošs kolēģis.

Māris Laiviņš - zinātnieks, kura zinātniskais veikums mežzinātnē un ar to saistītās nozarēs 50 gadu garumā apkopots 330 zinātniskajās un zinātniski populārajās publikācijās. Dabas un meža vides pētījumi veikti galvenokārt Latvijas Valsts mežzinātnes institūtā "Silava" (agrāk – Latvijas mežsaimniecības problēmu zinātniski pētnieciskais institūts), kā arī Sibīrijas un Tālo Austrumu Ģeogrāfijas institūtā (Irkutskā), Latvijas Universitātes Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultātē un Latvijas Universitātes Bioloģijas institūtā. Zinātniskajā darbā Māris Laiviņš galvenokārt pievērsies pētījumiem par augu sabiedrību (arī mežaudžu) dinamiku dažādos laika posmos (augāja sukcesijas, augāja evolūcija) saistībā ar mainīgiem vides apstākļiem.

Jānis Mārciņš vairāk nekā 40 gadus ir strādājis Latvijas izglītības un zinātnes organizācijās un kokrūpniecības uzņēmumos, stiprinot saikni starp ražošanu un profesionālo izglītību. Viņa izsvērtā pieeja jautājumu risināšanā ir sekmējusi daudzu nozarei nozīmīgu jautājumu pozitīvu atrisināšanu.

Āris Smildziņš 47 darba gadus veltījis Latvijas meža nozares darba vides un darba drošības jautājumu sakārtošanai, tiesību aktu izstrādei. Viņa profesionalitāte un erudīcija palīdzējusi izveidojot darba aizsardzības sistēmu Valsts meža dienestā un AS "Latvijas valsts meži".

Andris Ziemelis - kokapstrādes inženieris, viens no pieredzes bagātākajiem un zinošākajiem kokrūpniecības speciālistiem - ārējie ekonomiskie sakari, tirgus pētījumi, padomnieka un zinātniskā konsultanta statuss, ir galvenie darba mūžu raksturojošie elementi, kā arī rūpība, neatlaidība un mērķtiecība profesionālajā darbībā.

Savukārt visiem nominācijas "Par mūža ieguldījumu" laureātiem zemkopības ministrs Jānis Dūklavs pasniedza Ministru kabineta Atzinības rakstus, Goda diplomus un krūšu nozīmi "Zelta sēkliņa".

Aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis pasniedza balvas par inovatīvu uzņēmējdarbību laureātiem SIA "ASP Pluss", SIA "4 Plus" un SIA "Baltic Block". Balvu "Zelta čiekurs" saņēma SIA "4 Plus".

Savukārt par ieguldījumu zinātnes attīstībā laureāti ir Andis Lazdiņš, Leonards Līpiņš un SIA "Integrētās Audzēšanas Skola". Balvu "Zelta čiekurs" Andim Lazdiņam pasniedza izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile.

Laureāti par ilgtspējīgu saimniekošanu ir meža īpašnieki Mārcis Saklaurs, Gundars Seisums un Dainis Zuika. Balvu "Zelta čiekurs" meža īpašniekam Mārcim Saklauram pasniedza Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas parlamentārais sekretārs Edgars Tavars.

Meža nozares gada balvas pasniegšanas ceremonija kļuvusi par tradīciju, šogad šo balvu pasniedz jau vienpadsmito reizi. "Zelta čiekurs" iemieso vienkāršību, atvērtību un Latvijas meža skaistumu - nav precīzāka apzīmējuma cilvēka mīlestībai pret mežu, tāpat kā nav labākas balvas, lai atalgotu cilvēka darbu Latvijas meža labā.

Vairāk informācijas par Meža nozares gada balvu "Zelta čiekurs" un pasākumu, zvanot Mārai Mīkulei, Meža departamenta Meža nozares atbalsta un stratēģijas nodaļas speciālistei pa tālruni 67027553.

______________________________

Rūta Rudzīte
sabiedrisko attiecību speciāliste
Zemkopības ministrija

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI