DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
22. maijā, 2015
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

Vairāk kā 70 valstis Hāgā paraksta modernizēto Starptautisko Enerģētikas Hartu

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Šā gada 21. maijā Enerģētikas Hartas Ministru Konferencē Hāgā, Nīderlandē pārstāvji no 75 pasaules valstīm, tostarp Latvijas, parakstīja Starptautisko Enerģētikas Hartu, tādejādi apliecinot gatavību stiprināt enerģētikas sadarbību šo valstu starpā.

Starptautiskā Enerģētikas Harta ir politiskā deklarācija, kas vērsta uz enerģētikas sadarbības stiprināšanu starp to parakstījušām valstīm. Parakstot deklarāciju valstis un starptautiskās organizācijas, tajā skaitā Eiropas Savienība, apstiprina savu apņemšanos balstīt savstarpējo sadarbību uz attīstības un ilgtspējas principiem, ievērojot valstu suverenitāti.

Latvijas Republikas vārdā deklarāciju parakstīja Ekonomikas ministrijas valsts sekretāra pienākumu izpildītājs Jurijs Spiridonovs. Enerģētikas Hartas ministru konferencē Hāgā J.Spiridonovs uzsvēra investīciju nosacījumu pārredzamību enerģētikas sektorā, tajā skaitā investīciju nepieciešamību ilgtspējīgai enerģijai, kā arī ir vērsa uzmanību nepieciešamībai stiprināt enerģētisko drošību.

Latvijas nozīmīgākais ieguvums no dalības Starptautiskajā Enerģētikas Hartā ir iespēja stiprināt valsts enerģētisko drošību, kā arī veicināt caurspīdīgumu starptautiskajos noteikumos enerģētikas jomā. Vienlaicīgi kopīgi ar citām valstīm ir iespējas attīstīt sadarbību energoefektivitātes pasākumos, lai celtu valstu konkurētspēju un mazinātu enerģētikas sektora ietekmi uz vidi.

Papildu informācija par Enerģētikas Hartu

Enerģētikas harta kalpo par ilgtermiņa sadarbības modeli starptautiskās sadarbības enerģētikas sektorā veicināšanai, īpaši pievēršoties ciešāku saišu nodrošināšanai starp Austrumiem un Rietumiem, kas ir svarīgi arī Latvijai. Enerģētikas harta sastāv no trīs dokumentu (Eiropas Enerģētikas hartas politiskās deklarācijas, Enerģētikas hartas nolīguma un Protokola par energoefektivitāti) kopuma. Latvija ir pilntiesīga Enerģētikas Hartas procesa dalībniece kopš tās pirmsākumiem un ir pievienojusies visiem trīs dokumentiem.

Ņemot vērā, ka kopš Eiropas Enerģētikas hartas politiskās deklarācijas parakstīšanas brīža 1991.gadā pagājuši jau 24 gadi, līdz šim spēkā esošā Enerģētikas Harta bija tehniski un morāli novecojusi. Līdz ar to tika pieņemts lēmums to modernizēt atbilstoši mūsdienu enerģētikas prioritātēm. Darbs pie Starptautiskās Enerģētikas hartas modernizācijas noritēja visu 2014. gadu.

Modernizētā – jeb Starptautiskā Enerģētikas harta papildina sākotnējo dokumentu ne tikai ar tehniskiem precizējumiem, bet arī maina nosaukumu un  izvirza papildus šādus šodien aktuālus mērķus enerģētikas sadarbībā:

  • enerģijas pārrobežu tirdzniecības un tās caurspīdīguma veicināšana saskaņā ar starptautiskajām tiesību normām;
  • savstarpējās atbildības uzsvēršanu par globālo energodrošību, energotirdzniecību, tranzītu un investīcijām starp enerģijas ražošanas, patērēšanas valstīm un tranzītvalstīm;
  • sadarbības un koordinētas politikas veicināšana enerģētikas sektorā;
  • energoefektivitātes un vides aizsardzības veicināšana;

Līdz ar modernizācijas procesa noslēgumu tiek plānota jaunu valstu dalība Enerģētikas Hartas procesā, t.sk. no citiem kontinentiem (piemēram, Nigērijas, Marokas, Kolumbijas, kā arī iespējams, Ķīnas u.c.), pakāpeniska noteikumu un standartu izlīdzināšana enerģētikas jomā un klimata pārmaiņu jautājumu sekmīgāka īstenošana.

Elita Rubesa-Voravko
Ekonomikas ministrijas
Sabiedrisko attiecību nodaļa

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI