DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
02. aprīlī, 2015
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība
1
1

Gaidāmajās Lieldienu brīvdienās būsim īpaši piesardzīgi!

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Lai gan gaidāmajās Lieldienu brīvdienās meteorologi sola vēsu un mitru laiku, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) aicina iedzīvotājus būt piesardzīgiem un atpūšoties brīvā dabā neaizmirst par savu un apkārtējo cilvēku drošību. Ļoti bieži pavasara brīvdienās izraisītie negadījumi ir saistīti ar pašu cilvēku neuzmanību.

Dārza darbi, ugunskuru un grilu kurināšana, atpūta pie ūdeņiem un laivošana ir patīkami veidi kā pavadīt gaidāmās brīvdienas, tomēr, neuzmanīgi rīkojoties, šie pavasarīgie svētki var beigties ar nelaimes gadījumu. Šajās Lieldienu brīvdienās VUGD aicina ievērot drošības padomus, kuri var palīdzēt novērst iespējamo nelaimi!

Brīvdienās atpūšoties ārpus mājas vai iekštelpās, vienmēr jāatceras par bērnu drošību. Bērniem svētki šķiet īpašāki un nozīmīgāki nekā pieaugušajiem un nereti viņiem arī šķiet, ka var darīt to, ko ikdienā iespējams nedrīkstētu. VUGD aicina īpaši uzmanīt bērnus un neatstāt viņus bez uzraudzības. Piemēram, ugunskuri vai piemājas ūdenskrātuves var radīt bērnam īpašu vilinājumu, kas var beigties ar traģiskām sekām – pat uz minūti novēršot uzmanību no bērna, viņam no ugunskura var aizdegties drēbes vai arī viņš var iekrist ūdenī.

Visticamāk brīvdienas varētu tikt aizvadītas atpūšoties un veicot dažādus dārza darbus. Iespējams daudziem brīvdienās būs vēlme iekurināt ugunskuru, lai, piemēram, sadedzinātu saimniecisko darbu atkritumus. Pirms tam ir jāpainteresējas par to, kādi konkrētajā pašvaldībā ir saistošie noteikumi attiecībā uz ugunskuru kurināšanu, jo ne visur tas ir atļauts. VUGD atgādina, ka vietās, kur atļauts kurināt ugunskurus, vispirms ir jāizvēlas tāda vieta, kurai tuvumā nav sausā zāle, ēkas vai koki, kas var aizdegties. Ugunskura vietu jāsagatavo un jāierobežo aprokot tam apkārt zemi vai apliekot akmeņus. Pirms došanās prom jāatceras, ka ugunskurs ir pilnībā jānodzēš, lai, uzpūšot stiprākam vējam, tas neuzliesmotu no jauna. Ieteicams ir paņemt līdzi pudeli ar ūdeni, ko var uzliet uz ugunskura pirms došanās prom. Nededziniet plastmasas izstrādājumus un riepas, jo tie sadegot rada indīgus dūmus un apkārtējie var saindēties ar degšanas produktiem.

Līdztekus strādājot piemājas dārzā jāatceras, ka pērnās zāles dedzināšana nav veids kā sakopt savas piemājas teritorijas. Kūlas dedzināšana ir aizliegta un par to var tikt piemērots administratīvais sods. Tās dedzināšana apdraud cilvēku īpašumu, veselību un dzīvību un ikvienas personas pienākums ir nepieļaut ugunsgrēka izcelšanos vai darbības, kas var novest pie ugunsgrēka.

Uzmanīgiem jābūt arī tiem iedzīvotājiem, kuri Lieldienu brīvdienu laikā plāno atklāt grilēšanas sezonu. Dārzu un privātmāju pagalmos grils ir jānovieto uz stabilas virsmas un drošā attālumā no ēkām, tā, lai uzpūšot stiprākam vējam, dzirksteles nevarētu izraisīt ugunsgrēku. Iekurinot grilu ir jāizmanto tikai tie degšķidrumi, kuri ir paredzēti šim mērķim. Ar degšķidrumu jāaplej kurināmais un jāpagaida, kamēr tas sasūksies un tikai tad uzmanīgi jāaizdedzina. Nedrīkst pieliet degšķidrumu jau degošam grilam, kā arī nedrīkst aizdedzināt ugunskurus un grilus ar viegli uzliesmojošiem šķidrumiem, piemēram, benzīnu, acetonu utt., jo tas var izraisīt uzliesmojumu un cilvēks var gūt smagus apdegumus. Līdztekus VUGD aicina grila iededzināšanu neuzticēt bērniem, jo, pat pieaugušo klātbūtnē, viņiem to darīt var būt bīstami.

Tiem iedzīvotājiem, kuri šajās brīvdienās plāno doties braucienā ar laivām vai nodarboties ar kādu no ūdens sporta veidiem, VUGD atgādina, ka pirms tam jāuzvelk  glābšanas veste! Ja bērns dodas līdzi izbraukumā ar laivu vai plostu, viņam obligāti jāvelk drošības veste, jo tā vislabāk pasargā gadījumos, ja bērns iekrīt ūdenī. Tomēr nav ieteicams peldlīdzekļos izmantot "drošības jostas", jo gadījumos, ja laiva apgāzīsies, bērns atradīsies zem ūdens.

Ja tomēr mitrais un vēsais laiks brīvdienas liks pavadīt iekštelpās, VUGD atgādina, ka bez pieskatīšanas atstāts ēdiens uz plīts vai bez uzraudzības atstāta svece telpās var izraisīt ugunsnelaimi. VUGD iesaka uzstādīt dūmu detektorus dzīvojamās telpās, jo tas ir viens no vienkāršākajiem veidiem, kā laicīgi pamanīt iespējamo ugunsnelaimi un no briesmām pasargāt sevi un līdzcilvēkus.

VUGD atgādina, ka gadījumos, ja notikusi nelaime un ir nepieciešama operatīvo dienestu palīdzība, nekavējoties jāzvana uz tālruni 112. Nepaļaujaties uz to, ka kāds noteikti jau ir izsaucis glābējus, bet piezvaniet arī pats, jo, diemžēl, VUGD pieredzē ir tādi gadījumi, kad izmisīgi tiek gaidīta glābēju palīdzība, bet tas ir veltīgi, jo neviens no aculieciniekiem nav piezvanījis uz 112!

VUGD novēl ikvienam drošas un patīkamas Lieldienu brīvdienas, kuras neaptumšo nelaimes gadījumi!

Viktorija Gribuste
VUGD Preses un sabiedrisko attiecību nodaļas priekšniece

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI