DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
31. martā, 2015
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Lauku attīstība

Pieņemtas atvieglotas prasības specifiskā riska materiāla izņemšanai

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Eiropas Savienības (ES) Augu, dzīvnieku, pārtikas un barības pastāvīgās komitejas Bioloģiskās drošības sekcijas sanāksmē Briselē ES dalībvalstu eksperti atbalstīja Eiropas Komisijas Regulas projektu*. Tas paredz ES dalībvalstīm, kurām ir piešķirts nenozīmīga govju sūkļveida encefalopātijas (GSE) riska statuss, tostarp arī Latvijai, atvieglotus nosacījumus specifiskā riska materiāla (SRM) izņemšanai.

Turpmāk SRM, kas jāizņem kautuvēs no liellopiem, kuri vecāki par 12 mēnešiem, būs galvaskauss bez apakšžokļa, acis, galvas un muguras smadzenes. Savukārt SRM, kas jāizņem kautuvēs no aitām, kazām, kuras vecākas par 12 mēnešiem, būs galvaskauss, acis, mandeles, galvas un muguras smadzenes, bet no visa vecuma aitām, kazām – liesa un resnās zarnas.

Jaunie nosacījumi ir atzinīgi vērtējami, jo tādejādi vairs nebūs jāizņem kautuvē zarnas (no divpadsmitpirkstu zarnas līdz taisnajai zarnai) un apzarnis, kā arī daļa no mugurkaula. Līdz ar to ir sagaidāma blakusproduktu nozares attīstība un tiks iegūtas papildu izejvielas dzīvnieku barības ražošanai, kas izmanto racionālus liellopu izcelsmes blakusproduktus. Tas kopumā veicinās ekonomiskās situācijas uzlabošanu blakusproduktu izmantošanā.

Nosacījums stāsies spēkā brīdī, kad regulu publicēs ES Oficiālajā Vēstnesī. Līdz tam visās ES dalībvalstīs, kurām piešķirts nenozīmīga GSE riska statuss, ir jāturpina SRM izņemšana un iznīcināšana saskaņā ar patlaban vēl noteiktajām prasībām.

* Projekts paredz grozīt Regulas 999/2001* V pielikuma 2.punktu.

______________________________

Rūta Rudzīte
sabiedrisko attiecību speciāliste
Zemkopības ministrija

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI