DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
27. martā, 2015
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Finanses

Finanšu ministrs Jānis Reirs: Augsti vērtēju līdzšinējo sadarbību ar Franciju ekonomikas un kultūras jomā

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Piektdien, 27. martā, finanšu ministrs Jānis Reirs tikās ar Francijas finanšu ministru Mišelu Sapinu (Michel Sapin). Abi ministri pārrunāja tādus jautājumus kā izaugsmes veicināšanas pasākumi Eiropā, cīņa pret nodokļu optimizēšanu un terorisma finansēšanu, kā arī situācija eirozonā un pārrunas ar Grieķiju.

Investīciju piesaiste Eiropas ekonomikai ir ļoti nozīmīga, tādēļ abi ministri pārrunāja turpmāko intensīvo darbu pie tā sauktā Junkera Investīciju plāna īstenošana. Finanšu ministrs Jānis Reirs, uzsverot Prezidentūras paveikto, norādīja: "Rekordīsā laikā esam spējuši no sākotnējā regulas piedāvājuma izstrādāt kvalitatīvu, visaptverošu un caurskatāmu priekšlikumu Eiropas Stratēģisko investīciju fonda regulas projektam un panākt skaidru kompromisu. Esam panākuši, ka to atbalsta un novērtē visas Eiropas Savienības dalībvalstis. Nākamais solis ir sarunu uzsākšana ar Eiropas Parlamentu, lai panāktu politisku vienošanos un nodrošinātu to, lai fonds uzsāk darbību pēc iespējas ātrāk."

Tāpat būtisku uzmanību tikšanās laikā finanšu ministri veltīja Grieķijas ekonomisko jautājumu apspriešanai. Abu valstu nostāja ir vienota – Grieķijas valdībai ir jāpilda iepriekš uzņemtās saistības un nekavējoties ir jāievieš nozīmīgi pasākumi – strukturālās reformas, lai stabilizētu valsts ekonomisko situāciju. Tikai realizējot nepieciešamās reformas, Eirozonas finanšu ministri būs gatavi atbalstīt aizdevuma izsniegšanu Grieķijai. 

Īpašu vērību abi ministri pievērsām aktuālajam jautājumam, kas pēc Parīzes terorakta satricināja visu Pasauli – tā ir kopīga cīņa pret terorisma finansēšanu. Kā uzsvēra Jānis Reirs, Latvijas prezidentūra darīs visu iespējamo, lai straujiem soļiem mēs virzītos no vispārējām deklarācijām pie konkrētiem lēmumiem.

Ne mazāk būtiska aktualitāte ES ir cīņa pret izvairīšanos no nodokļu maksāšanas un agresīvas nodokļu plānošanas gan pasaules, gan ES līmenī. Runājot par šo jautājumu, Jānis Reirs savam Francijas kolēģim norādīja, ka Prezidentūra jau sagatavojusi visas nepieciešamās stratēģiskās vadlīnijas, lai cīņu pret nodokļu optimizēšanu visā Eiropas Savienībā padarītu vēl intensīvāku. 

Kā tikšanās laikā norādīja Jānis Reirs, vairākus no šiem jautājumiem paredzēts aktualizēt jau aprīlī, kad Rīgā notiks ECOFIN ministru neformālā sanāksme, kā arī pārējās turpmākajās ECOFIN sanāksmēs.

Sarunas noslēgumā finanšu ministrs Jānis Reirs pateicās Francijas finanšu ministram Mišelam Sapinam par līdzšinējo veiksmīgo sadarbību, paužot cerību, ka abu valstu ekonomiskās un kultūras saites tikai stiprināsies.

Maija Straupmane
Komunikācijas departamenta direktora vietniece

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI